Alegeri 2016 | COD ROȘU de MINCIUNI în turul doi la prezidențiale

  • 06 Noiembrie 2016 15:25
Alegeri 2016 | COD ROȘU de MINCIUNI în turul doi la prezidențiale

Campania electorală pentru funcția de președinte al Republicii Moldova se apropie de sfârșit și, ca și campaniile precedente, aceasta a fost marcată de neadevăruri și promisiuni pe care concurenții nu le-ar putea realiza chiar dacă ar obține funcția de președinte - începând de la ”decretul Nr1” și până la președintele care ar fi realizat unirea cu România.

Și turul doi de scrutin este marcat de numeroase informații eronate, lansate de concurenții electorali. Radio Chișinău vă prezintă doar câteva dintre dezinformările lansate în spațiul public:

Candidata PAS Maia Sandu a operat cu anumite inexactități sau a făcut promisiuni pe care nu le va putea îndeplini în cazul în care va ajunge președinte. Spre exemplu, promisiunea de a numi în calitate de procuror general o persoană integră, profesionistă și incoruptibilă. În realitate, chiar dacă Parlamentul va modifica Constituția astfel ca procurorul să fie numit de președinte, conform noii Legi cu privire la procuratură, șeful statului va avea mai mult un rol simbolic la numirea procurorului general. În fapt, președintele va putea respinge o singură dată candidatura propusă de Consiliul Superior al Procurorilor și va fi obligat să numească procurorul ales de CSP, dacă va fi propus pentru a doua oară.

Maia Sandu, fost ministru al Educației în guvernele Filat și Leancă, declină apartenența sa la PLDM. Deși ea nu a reușit să devină membră cu acte în regulă a acestei formațiuni politice, în cadrul unui eveniment de lansare a PLDM în campania parlamentară din 2014, Maia Sandu anunța, alături de Natalia Gherman pe atunci ministru al afacerilor externe, că aderă la acest partid.

Însă, cea mai tirajată dintre informațiile false lansate în această campanie a fost o „glumă” precum că liderul PAS Maia Sandu ar fi convenit cu cancelarul german Angela Merkel relocarea refugiaților sirieni pe teritoriul R. Moldova. Deși această informație a fost infirmată, acest fals continuă să fie folosit și chiar dezvoltat în campanie. Spre exemplu, zilele trecute a apărut o declarație a unei presupuse organizații de sirieni în favoarea Maiei Sandu. În Registrul de Stat al Organizațiilor de pe site-ul Ministerului Justiției nu există Fundația Sirieni fără frontieră.

Alegeri 2016 | COD ROȘU de MINCIUNI în turul doi la prezidențiale

O acuză gravă adusă de candidatul PSRM la adresa candidatei PAS în cadrul unei dezbateri TV, este numărul suicidelor printre adolescenți după înăsprirea condițiilor la examenele de BAC, în timpul mandatului de ministru al Educației al Maiei Sandu. Această afirmație a provocat reacția experților în prevenirea cazurilor de suicid, care și-au exprimat îngrijorarea față de utilizarea acestui subiect sensibil în discursuri electorale. Directoarea asociației Altruism, Liuba Ceban, a subliniat, într-un mesaj că datele Biroului Național de Statistică, arată aproximativ 30 de cazuri de suicid la copii, anual. Adică numărul cazurilor de suicid nu a fost influențat nicidecum de instalarea camerelor video la examenele de bacalaureat.

Candidatul socialiștilor Igor Dodon a declarat că dacă va ajunge președinte va schimba denumirea materiei Istoria Românilor în Istoria Moldovei. Tot el a recunoscut într-o rundă de dezbateri televizate la RTR Moldova că șeful statului nu are asemenea competențe.

Igor Dodon a acuzat presa de la Chișinău că ar fi creat „isterie” împotriva sa. El susține că ”toate mass-media finanțate de SUA și televiziuni finanțate de oligarhi” ar fi făcut front comun împotriva lui. Rapoartele de monitorizare îl contrazic, însă, pe Igor Dodon. Conform ultimului raport al Asociației Presei Independente și Centrului Pentru Jurnalism Independent, Maia Sandu a fost cel mai des defavorizată. Aceasta apare în context negativ, și fără drept de replică în cele mai multe dintre știri la cel puțin cinci televiziuni, care i-a favorizat fie pe candidatul PDM Marian Lupu, fie pe candidatul socialist Igor Dodon.

În confruntarea directă la PRO TV Chișinău, Maia Sandu a fost acuzată de contracandidatul ei că a zburat la Doha într-un avion privat, împreună cu fostul premier Vlad Filat. O hotărâre de Guvern din decembrie 2012, arată că Maia Sandu a făcut parte dintr-o delegație guvernamentală care a zburat la Doha, alături de alți membri ai Cabinetului de miniștri. În același timp, Maia Sandu l-a acuzat pe Igor Dodon că a zburat de mai multe ori cu avionul privat al lui Vlad Plahotniuc.Igor Dodon a declarat că a folosit o singură dată un avion privat și că a fost achitat de prietenii săi.O investigație realizată de RISE Moldova îl contrazice însă pe Igor Dodon și arată, în baza unor informații furnizate de Poliția de frontieră ucraineană, că în 2010 liderul PSRM ar fi avut cel puțin două curse tur-retur de la Odessa cu un avion privat.

În aceeași dezbatere la PROTV, Igor Dodon a acuzat-o pe Maia Sandu că a votat în Parlament pentru alegerea lui Andrian Candu în funcția de președinte al Parlamentului. În acest sens, el a prezentat și o fotografie în care apare Maia Sandu în Parlament, ridicând mâna. Este de menționat că votul a fost unul secret, după cum demonstrează și stenograma de la ședința respectivă, publicată în presă. Astfel, Igor Dodon nu are de unde să știe cum a votat Maia Sandu. Și, în mod cert, în fotografia respectivă, Maia Sandu nu vota pentru Andrian Candu.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
0,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Thu
4
Fri
5
Sat
6
Sun
9
Mon
5
Arhivă Radio Chișinău