Alegeri 2016 | CEC: Campania electorală pentru cel de-al doilea tur de scrutin a demarat
-
02 Noiembrie 2016 16:35
Socialistul Igor Dodon și proeuropeana Maia Sandu se vor confrunta în turul doi de scrutin al alegerilor pentru funcția de șef al statului, programat pentru data de 13 noiembrie.
Comisia Electorală Centrală de la Chișinăua validat miercuri, 2 noiembrie, rezultatele scrutinului din 30 octombrie, a arobat modelul și textul buletinului de vot și a stabilit sumele pe care cei doi candidați le vor putea cheltui în cadrul campaniei electorale, care a început în această seară.
Comisia Electorală Centrală de la Chișinău a decis că alegerile prezidențiale din 30 octombrie pot fi considerate valabile. Potrivit rezultatelor finale ale turului întâi de scrutin, candidatul socialiștilor Igor Dodon a acumulat 47,98% din voturi, iar candidata PAS, Maia Sandu, – 38,71% și vor concura în turul II al alegerilor prezidențiale, care va avea loc pe 13 noiembrie. Igor Dodon a acumulat aproximativ 680 de mii voturi din totalul de peste 1 milion 430 de mii, iar Maia Sandu a adunat cu 130 de mii mai puțin decât adversarul său prorus.
Tutul doi de scrutin se va desfășura în aceleași condiții ca și primul, iar observatorii acreditați pentru alegerile din 30 octombrie își vor putea desfășura activitatea și în turul doi, fără a se înregistra suplimentar.
De asemenea CEC a decis că și numărul secțiilor de votare de peste hotare va rămâne neschimbat la scrutinul din 13 noiembrie. Și asta în condițiile în care, în primul tur al alegerilor, la mai multe secții de votare s-au format cozi enorme, iar mai mulți moldoveni aflați în afara țării s-au plâns că nu au putut vota din cauza numărului insuficient de buletine de vot.
Candidații proeuropeni clasați pe locurile patru și cinci Iurie Leancă și Mihai Ghimpu și-au anunțat deja sprijinul pentru Maia Sandu în turul doi, în timp ce Igor Dodon speră să obțină susținerea formațiunii conduse de primarul de Bălți Renato Usatâi, aflat la Moscova, al cărei candidat a acumulat 6 la sută din sufragii.
Rata de prezență la urne a fost de aproximativ 49 la sută, cea mai joasă din istoria alegerilor prezidențiale și parlamentare de până acum din Republica Moldova.