Alegeri 2016: Ultimul sondaj privind preferințele alegătorilor la alegerile prezidențiale

  • 16 Septembrie 2016 00:34
Alegeri 2016: Ultimul sondaj privind preferințele alegătorilor la alegerile prezidențiale

Liderul Partidului Socialiștilor Igor Dodon se menține primul în topul preferințelor alegătorilor la alegerile prezidențiale din 30 octombrie, potrivit unui sondaj prezentat joi, 15 septembrie, de Asociația Sociologilor și Demografilor.

Pentru desemnarea câștigătorului, va fi, însă necesar și un al doilea tur de scrutin. Cercetarea sociologică mai arată că în cazul unor alegeri parlamentare anticipate partidele de stânga ar obține majoritatea, iar numărul populației care optează pentru integrarea europeană este în continuă descreștere.

Liderul socialiștilor Igor Dodon este cotat cu 36 la sută în intențiile de vot la scrutinul prezidențial din 30 octombrie. El este urmat la distanță de fostul ministru al educației Maia Sandu pentru care ar vota 16 la sută dintre alegători, precum și de liderul Partidului Demnitate și Adevăr Andrei Năstase creditat cu 14%.

Candidatul Partidului Democrat Marian Lupu ar obține 12 la sută, liderul PPEM  Iurie Leancă – 8%, iar candidatului formațiunii conduse de Renato Usatîi – mai puțin de patru procente. Rezultatele însă se pot schimba până la finalul campaniei electorale, a remarcat președintele Asociației Sociologilor și Demografilor Victor Mocanu.

În cazul unor alegeri anticipate, șapte partide ar trece pragul electoral, iar Partidul Liberal se situează sub limita pragului electoral. Dintre respondenții, care împărtășesc anumite convingeri politice, cei mai mulți au pledat în favoarea Partidului Socialiștilor – 25,6 la sută. Urmează, Partidul „Acțiune și Solidaritate” cu 13%, Partidul Democrat și „Partidul Nostru” cu câte aproximativ 11 la sută, Platforma „Demnitate și Adevăr” – aproape 10%, Partidul Comuniștilor – 8%, Partidul Popular European – ceva mai mult de 7 la sută.

 

În cazul în care ar avea de ales între Uniunea Europeană și Uniunea Euroasiatică, 40% dintre respondenți au optat pentru a doua, în timp ce 37 la sută s-au declarat pro-europeni. Potrivit autorilor sondajului, numărul pro-europenilor este în scădere ușoară, dar continuă în ultimii 2-3 ani.

 

Sondajul a fost realizat ca parte a unui proiect internațional în perioada 2-10 septembrie pe un eșantion de 1179 de persoane și are o marjă de eroare de 3 la sută, potrivit autorilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:5,66 m/s
Sun
12
Mon
10
Tue
9
Wed
11
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău