Alegerea impusă de două evenimente simbolice. Op-Ed de Victor Pelin

  • 18 Septembrie 2023 08:02
Alegerea impusă de două evenimente simbolice. Op-Ed de Victor Pelin

„Cetățenii Republicii Moldova, în noul ciclu electoral, vor avea de ales ce își doresc mai mult – să dea ascultare chemării istoriei sau să se alăture regimurilor despotice în care puterea dictatorială se transmitea prin ereditate sau de la un clan corupt către altul...”

Discursul președintelui Comisiei Europene

Săptămâna trecută, în aceiași zi, pe 13 septembrie, au avut loc două evenimente de o mare importanță geopolitică și cu încărcătură simbolică imensă. Este vorba despre discursul privind starea Uniunii al președintelui Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, și despre întâlnirea președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, cu Kim Jong-un, conducătorul suprem al Coreei de Nord. Coincidență? Probabil.

Vorbind despre starea Uniunii Europene (UE), președintele Comisiei Europene (CE) a menționat că pentru cetățenii europeni, în ajunul alegerilor Parlamentului European din 6-9 iunie 2024, e momentul să decidă ce fel de viitor și ce fel de Europă își doresc. Pentru cetățenii Republicii Moldova discursul președintelui CE este important din punct de vedere, atât retrospectiv, cât și din perspectiva de viitor, impusă de circumstanțele actuale ale politicii internaționale. În acest sens, Ursula von der Leyen a menționat că UE de astăzi “reflectă viziunea celor care au visat la un viitor mai bun după cel de Al Doilea Război Mondial. Un viitor în cadrul unei Uniuni în care națiunile, democrațiile și popoarele colaborează pentru a se bucura împreună de pace și prosperitate. Ei au crezut că Europa este răspunsul la chemarea istoriei”.

Cât privește viitorul UE, președintele CE a menționat, având în vedere agresiunea rusească în Ucraina, că 
istoria ne cheamă acum să depunem eforturi pentru completarea Uniunii noastre. Într-o lume în care unii încearcă să atace țări una câte una, nu ne putem permite să-i lăsăm în urmă pe concetățenii noștri europeni... Dar nu putem – și nu ar trebui – să așteptăm modificarea tratatului pentru a avansa în direcția extinderii. O Uniune pregătită pentru extindere poate fi realizată mai rapid.

Întâlnirea lui Putin cu Kim Jong-un

În aceiași perioadă, la celălalt capăt al continentului eurasiatic, la vreo 200 km de Blagoveșcensk, pe cosmodromul Vostocinyi, s-au întâlnit doi dictatori – Vladimir Putin, care acum un sfert de veac a preluat puterea în Rusia din mâinile clanului Elțin, și Kim Jong-un, reprezentantul celei de a treia generații a despotismului nord-coreean, instaurat 75 de ani în urmă, care a primit frâiele puterii prin ereditate de la taică-su, Kim Jong-il, care la rândul său le-a preluat de la taică-su – Kim Ir-sen. Cei doi dictatori au avut ce discuta, având în vedere că statele pe care le conduc sunt lideri mondiali la capitolul sancțiuni impuse de comunitatea internațională – Rusia pe primul loc, iar Coreea de Nord pe locul al patrulea.

Evident, discuțiile principale ale celor doi dictatori s-au referit la cooperarea militară, posibilitățile Coreei de Nord de a livra muniții și armament pentru continuarea războiului din Ucraina în schimbul tehnologiilor militare rusești. Discursurile celor doi au fost ambalate în straie prietenești. În acest sens, Putin a menționat: "Astăzi ne străduim să întărim legăturile de prietenie și bună vecinătate. Acționăm în numele păcii, stabilității și prosperității în regiunea noastră comună”. Că e vorba doar despre pace în regiunea comună, a confirmat și dictatorul nord-coreean: „Am convenit cu tovarășul Putin să întărim cooperarea strategică și solidaritatea în lupta pentru garanțiile păcii durabile… Rusia s-a ridicat la o luptă sacră pentru a-și apăra suveranitatea statului. Susținem deciziile președintelui Putin și suntem gata să luptăm împreună cu imperialismul”.

Trebuie să recunoaștem că ideea luptei comune împotriva imperialismului sună foarte ciudat. Asta ar însemna că, de fapt, ar trebui declanșată o luptă chiar împotriva pretențiilor imperialiste ale regimul putinist. Acest gen de pretenții sunt etalate explicit de propagandiștii de elită, care recunosc public că regimul putinist are drept scop refacerea imperiuluiîntrucât Rusia este prin definiție un imperiu care respiră, contractându-se și extinzându-se periodic. În cadrul acestei paradigme imperialiste, însuși Vladimir Putin afirmă că, actualmente, datorită eforturilor lui, Rusia s-ar afla în faza extinderii – a returnării pământurilor rusești, la fel ca în epoca lui Petru cel Mare.

Ce rol îi revine filialei moldovenește a imperialismului rusesc?

Pentru cetățenii Republicii Moldova este de mare actualitate pretenția extinderii imperiului putinist, aflată la cea de a V-a fază. Vorba e că autorul conceptului celui de al V-lea imperiu, Alexandr Prohanov, și-a deschis la Chișinău o filială a organizației sale imperialiste, compusă din fruntașii Partidului Socialist din Republica Moldova (PSRM). Viziunea lui Prohanov asupra celui de al V-lea imperiu a fost expusă după cum urmează: Este de neimaginat Rusia în cadril provinciei Vologda. Eu cred că Rusia, fie este un imperiu, iar Rusia castrată de astăzi este încă un imperiu, fie ea nu există, se prăbușește, iar poporul rus este sortit exterminării.

Un alt adept al imperialismului rusesc, Alexandr Dughin, care face parte din aceeași organizație cu liderii PSRM, a dezvoltat o versiune mistică a fenomenului menționat: „Imperiul poate fi restaurat în Rusia ca urmare a unui miracol divin. Fiecare Imperiu are o origine supranaturală. Dacă aceasta nu este o minune de la Dumnezeu, atunci este o „minune neagră” a diavolului. Oamenii nu sunt capabili să creeze un Imperiu. Este întotdeauna ceva sacru. Nu există miracol – nu există nici imperiu. Dar credința noastră este în Dumnezeul cel Viu, în Dumnezeul care face minuni”. În astfel de circumstanțe, e oportun să ne întrebăm – este întâmplător că PSRM, după ce a devenit partener al partidului lui Putin – “Edinaya Rossia”, și-a schimbat cardinal doctrina, declarându-se partid conservatornațional social-patriotic, pledând pentru introducerea în Constituție a unei clauze referitoare la rolul special al Bisericii Ortodoxe?   

Întrebarea de mai sus nu este un retorică. Autorul Fascismului nelimitat și roșu a făcut și un apel către adepții imperialismului rusesc: “Suferiți cu noi, muriți cu noi, ucideți cu noi, cântați cu noi, mergeți cu noi, dispăreți în noi, înmormântați-vă cu noi, postiți cu noi, prosternați-vă cu noi, dispăreți cu noi, iubiți cu noi, urâți cu noi, pentru a renaște cu noi și a intra în Paștele rusesc, marele Paște al lui Hristos”. Aceasta este maniera impardonabilă utilizate pentru ca Biserica lui Hristos și Însuși Mântuitorul să fie implicați în proiectele halucinante ale imperialiștilor ruși. O altă întrebare care se impune este – de ce  PSRM și liderii acestuia au acceptat să facă parte din organizațiile imperialiste rusești, de ce au deschis la Chișinău filiala uneia dintre aceste  organizații imperialiste, cu se ocupă aceasta filială actualmente, în timpul agresiunii rusești împotriva Ucrainei? 

Concluzii

Așadar, cel de al Doilea război mondial, început de Hitler și Stalin, în septembrie 1939, a stat la chemarea istoriei de a constitui Uniunea Europeană. Destrămarea URSS a stat la baza altei chemări a istoriei – extinderea UE în câteva etape. Actualmente, invazia rusească în Ucraina provoacă încă o chemare a istoriei, care ar trebui să contribuie la completarea UE.

Cetățenii Republicii Moldova, în noul ciclu electoral, vor avea de ales ce își doresc mai mult – să dea ascultare chemării istoriei sau să se alăture regimurilor despotice în care puterea dictatorială se transmitea prin ereditate sau de la un clan corupt către altul.

Sursa IPN.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:0 m/s
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău