Alecu Reniță: Șansa reală a Republicii Moldova este România
-
14 Ianuarie 2023 10:13
Șansa reală a Republicii Moldova de accelerare de procesului de aderare la Uniunea Europeană este România. Bucureștiul poate oferi Republicii Moldova expertiza necesară pentru armonizarea legislației naționale la acquis-ul comunitar. Opinia aparține fostului deputat Alecu Reniță. Potrivit ex-parlamentarului, Republica Moldova se confruntă cu o criză acută de profesioniști, iar greșeala guvernării este că refuză colaborarea cu oamenii competenți care sunt din afara PAS, notează IPN.
Fostul deputat Alecu Reniță și-a expus opinia cu privire la informațiile apărute în spațiul public potrivit cărora Republica Moldova ar înregistra restanțe în comparație cu Georgia și Ucraina la capitolul transpunere a acquis-ului comunitar în legislația națională. Ex-deputatul spune că guvernarea ar trebui să solicite sprijinul României în acest sens.
„Șansa reală a Republicii Moldova este România. Toate directivele europene cântăresc tone. Ele au fost deja traduse în română. E traducere autorizată. România a trecut prin tot acest chin cu grupuri de experți foarte puternici. Nu trebuie decât să-i inviți și să le dai domeniul. Noi acum avem o lipsă acută de resurse umane care să genereze toate aceste documente. Lipsa de oameni competenți este una esențială pentru perspectiva europeană a Republicii Moldova. Uniunea Europeană ne dă bani, dar oamenii noi trebuie să-i creștem. Tineretul trebuie școlit și motivat. Tinerii de acum nu au nicio siguranță că mâine nu sunt dați afară de la muncă și le va lua locul cineva protejat, printr-un simplu telefon”, a spus Alecu Reniță în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.
Mai mult, Alecu Reniță s-a arătat nemulțumit că guvernarea PAS nu manifestă deschidere și nu atrage în procesele decizionale decât oameni din interiorul partidului sau simpatizanți ai acestuia.
„Eu, care sunt puternic proeuropean, mă mir că o forță pe care noi toți am votat-o nu e deschisă față de toată lumea. Maia Sandu a vrut să facă o revoluție morală în Republica Moldova când a venit cu filtre și trieri. Iar pe cei care își umflă mușchii că sunt cei mai buni în Parlament, Maia Sandu i-a adus. Cei 63 nu sunt opera lor prin meritocrație, dar sunt încrederea alegătorilor față de Maia Sandu. Acum acești 63 au tăiat toate firele cu partea societății care trebuie să le furnizeze expertiză și consideră că ei singuri pot rezolva tot. Esența unei guvernări este ca dintr-un domeniu să-i poți aduna pe cei mai buni”, a mai spus fostul deputat Alecu Reniță.
Ieri, vicepremierul Nicu Popescu a menționat că raportul Comisiei Europene discutat în presă „este deocamdată un document intern și urmează să fie publicat oficial mai târziu în luna ianuarie”. Potrivit șefului diplomației de la Chișinău, deficiențele administrative vehiculate sunt bine cunoscute publicului și au la bază progresul lent de integrare europeană înregistrat de fostele guvernări.