Alecu Reniță: „Ziua de 1 decembrie, pentru noi basarabenii nu e doar o sărbătoare, cât un îndemn de a face ce au făcut înaintații noștri”

  • 28 Noiembrie 2019 13:14
Alecu Reniță: „Ziua de 1 decembrie, pentru noi basarabenii nu e doar o sărbătoare, cât un îndemn de a face ce au făcut înaintații noștri”

La 101 ani de la Unirea înfăptuită la Alba Iulia, mișcarea unionistă „Sfatul Țării -2” organizează o manifestare dedicată Zilei Naționale a României. La eveniment vor participa personalități din România și R. Moldova. Tot duminică, de 1 decembrie, este planificat și un marș dedicat Marii Uniri.

Mișcarea unionistă „Sfatul Țării-2” invită partidele unioniste și pro-europene și toți oamenii care simt românește la manifestația, care se va desfășura duminică, 1 decembrie, la Teatrul „Ginta Latină”. Liderul Mișcării Unioniste „Sfatul Țării-2”, Nicolae Dabija, a spus că la eveniment a fost invitat și președintele României.

„La manifestare vom avea oaspeți din R. Moldova și România, distinse personalități, oameni politici. Vom invita în mod special toate partidele unioniste și pro-europene. Am dori mult ca manifestarea de duminică să se desfășoare sub semnul consolidării forțelor democratice, pro-europene, unioniste din R. Moldova”, a precizat Nicolae Dabija. 

Un alt reprezentant al mișcării „Sfatul Țării-2”, Alecu Reniță, consideră că 1 decembrie este un prilej de a reaminti despre originile românești ale basarabenilor. El a trecut în revistă, de altfel, și realizările importante care s-au făcut în Basarabia în perioada când spațiul a fost parte a României Mari.

„Ziua de 1 decembrie, pentru noi basarabenii nu e doar o sărbătoare, cât un îndemn de a face ce au făcut înaintații noștri. În 1918, în toată Basarabia nu exista nicio școală în limba română, iar în 1940, când Rusia sovietică a ocupat Basarabia, noi aveam școlarizați peste 300 de mii de basarabeni, care învățau în limba română. Trebuie să fim unificatori și nu vânători de pașapoarte românești. Cred că ziua de 1 decembrie va fi un moment în care vom spune fraților noștri că locul nostru este acasă, iar acasă a însemnat întotdeauna pentru basarabeni – România”, a spus Alecu Reniță. 

Tot duminică, pe 1 decembrie, la Chișinău, Generația Unită organizează un marș dedicat Zilei Naționale a României. Acțiunea va începe în fața monumentului lui Ștefan cel Mare și Sfânt, iar apoi participanții se vor deplasa spre clădirea Sfatului Țării, de pe strada Alexei Mateevici, locul unde s-a votat Unirea cu România.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău