Albania | Președintele anunță anularea alegerilor municipale, premierul asigură că ele vor avea loc

  • 09 Iunie 2019 18:43
Albania | Președintele anunță anularea alegerilor municipale, premierul asigură că ele vor avea loc

Președintele albanez Ilir Meta a anunțat anularea alegerilor municipale prevăzute să aibă loc pe 30 iunie, în timp ce premierul socialist Edi Rama a dat asigurări că scrutinul va avea loc, transmite AGERPRES.

"Condițiile actuale nu permit organizarea de alegeri democratice și corecte și subminează orice posibilitate de a începe negocierile de aderare ale Albaniei cu UE", a scris șeful statului într-un comunicat difuzat de administrația prezidențială de la Tirana.

Premierul Rama, aflat într-o întâlnire electorală în sudul țării, a reacționat afirmând că "alegerile chiar vor avea loc pe 30 iunie și majoritatea socialistă este hotărâtă să ducă la bun sfârșit reforma justiției, crucială pentru viitorul european al Albaniei".

Singura instituție care poate tranșa situația este Curtea Constituțională. Dar ea a fost dizolvată, Albania reformând în profunzime sistemul judiciar, sub coordonarea SUA și UE.

Pe de altă parte, opoziția albaneză protestează de două luni cerând demisia premierului Edi Rama, aflat la putere din 2013, și refuză să participe la alegerile municipale.

Cu toate acestea, cei care pot ajunge la un acord pentru a desemna o nouă dată care să depășească termenele constituționale sunt partidele politice, dar opoziția respinge orice dialog cu Edi Rama.

Liderul Partidului Democrat de opoziție Lulzim Basha a salutat anunțul președintelui în fața a mii de susținători adunați sâmbătă în fața sediului executivului.

"Anularea datei alegerilor municipale este primul rezultat al forței noastre, dar bătălia noastră împotriva lui Edi Rama va continua", a declarat politician albanez în fața mulțimii, precizând că demisia premierului Edi Rama nu este negociabilă, în pofida apelurilor comunității internaționale care invită părțile la un dialog constructiv.

Protestele sunt deseori însoțite de violențe, așa cum s-a întâmplat și sâmbătă. Manifestanții s-au îndreptat spre sediul parlamentului, unde poliția a utilizat gaze lacrimogene și tunuri cu apă pentru a-i împrăștia.

Deputații opoziției de centru-dreapta și de centru-stânga au părăsit parlamentul, acuzând guvernul că a manipulat rezultatele alegerilor legislative din iunie 2017.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Probleme la zi
Meteo Chișinău
31,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:1,54 m/s
Thu
23
Fri
24
Sat
25
Sun
27
Mon
28
Arhivă Radio Chișinău