Alarmant! Seacă unele râuri din Republica Moldova

  • 24 Iulie 2022 11:50
Alarmant! Seacă unele râuri din Republica Moldova

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a anunțat avertizări hidrologice până la 29 iulie, în contextul în care, din cauza căldurilor și lipsei de precipitații, se atestă un nivel de scurgere scăzută a apei în râuri, iar porțiunile unor râuri mici sunt secate, transmite Radio Chișinău.

Instituția anunță că din cauza lipsei precipitațiilor și a temperaturilor ridicate din ultimele luni, în râurile din Rep. Moldova se menține scurgerea scăzută a apei și va constitui în Prut – 15-30 % din valorile medii multianuale lunare, iar în râurile mici – 10-20 % din valorile menționate.

Hidrometeo solicită agenților economici și populației să consume rațional resursele de apă.

Cod roșu a fost instituit în cazul unor râuri mici. În urma observațiilor vizuale, s-a constatat că unele sectoare ale râurilor Delia, Nârnova, Sărata, Tigheci, Soloneț, Cogâlnic (afluent al râului Răut), Cula, Cușmirca, Bâcovăț, Lunga, Lunguța, Salcia Mare, Cahul sunt secate.

Avertizarea de Cod portocaliu a fost instituit în cazul râului Prut, iar de Cod galben în cazul râului Nistru, unde se atestă un nivel de scurgere a apei de 30-40% din valorile medii multianuale lunare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:3,09 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău