Alarmă de atac cu rachete în apropiere de Ierusalim, anunță armata israeliană

  • 07 August 13:00
Alarmă de atac cu rachete în apropiere de Ierusalim, anunță armata israeliană

Sirenele de alarmă au răsunat în zona Ierusalimului, pentru prima oară de la începutul escaladării armate în curs cu gruparea Jihadul Islamic în Fâșia Gaza, a anunțat armata israeliană.

Reporteri ai AFP la Ierusalim au declarat că au auzit scurte explozii în depărtare, notează Agerpres. Într-un scurt comunicat, armata israeliană a indicat că sirenele au sunat "în zona din jurul Ierusalimului", fără alte precizări.

Brațul armat al Jihadului Islamic a anunțat că a lansat rachete spre Ierusalim, la scurt timp după ce au sunat sirenele în zonă, potrivit armatei israeliene.

"Nu cu mult timp în urmă am lansat rachete spre Ierusalim", au anunțat Brigăzile al-Quds într-un comunicat.

În același timp, Ministerul Sănătății din enclava palestiniană a anunțat că bilanțul victimelor a crescut la 29 de morți, între care șase copii, în Fâșia Gaza, de la reizbucnirea violențelor, vineri, între Israel și gruparea armată Jihadul Islamic, care au făcut și 215 răniți. În cursul dimineții, același minister anunțase creșterea bilanțului la 32 de morți, dar apoi l-a revizuit în scădere, mai scrie AFP.

Autoritățile israeliene contrazic însă acest bilanț și susțin că acei copii palestinieni au fost uciși sâmbătă de un atac cu rachetă eșuat al Jihadului Islamic către Israel, potrivit agenției de presă franceze.

De la începutul operațiunii sale vineri, Israelul a asigurat că vizează strict poziții ale Jihadului Islamic, raportând eliminarea a 15 combatanți ai acestei grupări, potrivit armatei israeliene. Forțele israeliene au anunțat de asemenea arestarea în două zile a circa 40 de membri ai grupării respective în Cisiordania, teritoriu palestinian ocupat din 1967 de statul israelian, conform AFP.

Ca represalii la raidurile asupra Fâșiei Gaza, gruparea palestiniană a lansat zeci de rachete asupra teritoriului israelian, cele mai multe dintre ele fiind interceptate de scutul antirachetă israelian. Doi israelieni au fost răniți ușor de schije, potrivit serviciilor de intervenție rapidă.

Potrivit postului de televiziune israelian i24News, 580 de rachete au fost lansate asupra Israelului începând de vineri, 120 au căzut în Gaza, fără să atingă teritoriul israelian, iar 200 au fost interceptate de sistemul Iron Dome.

Aceasta este cea mai gravă escaladare a violențelor dintre statul israelian și grupările armate din Gaza de la războiul din mai 2021, care s-a soldat cu 260 de morți în 11 zile de partea palestiniană, inclusiv combatanți, și 14 morți în Israel, inclusiv un soldat, potrivit autorităților locale.

Statul israelian a instituit din 2007 o blocadă împotriva Fâșiei Gaza, un teritoriu de 2,3 milioane de locuitori administrat de islamiștii din Hamas.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
4,24
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:2,06 m/s
Mon
18
Tue
19
Wed
17
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău