Ala Tocarciuc: Ofertelor electorale le lipsește o abordare strategică a problemelor din sănătate

  • 23 Decembrie 2021 19:40
Ala Tocarciuc: Ofertelor electorale le lipsește o abordare strategică a problemelor din sănătate

Cele mai răspândite lacune pe care le admit partidele politice în programele lor electorale, când abordează subiectul sănătății, este selectarea nevoilor unui grup îngust de pacienți, pe care le transformă în ofertă electorală. În loc să ofere o abordare strategică a problemelor din sănătate, constată experta în domeniul sănătății, Ala Tocarciuc, una din autoarele unui studiu de evaluare prezentat de Institutul pentru Inițiative Strategice (IPIS).

Într-o conferință de presă la IPN, Ala Tocarciuc a remarcat că problemele din sistemul de sănătate tot mai mult se ridică în importanță. Dar se cere un studiu mai profund și o evaluare mai profundă a nevoilor sistemului de sănătate. „Să se spună: „Uite, noi vrem să construim trei spitale regionale și pentru asta o să alocăm, spre exemplu, 100 de milioane de euro”. S-a menționat că se vor construi trei spitale regionale, dar de unde se vor lua bani nu s-a indicat. A fost doar un fel de generalizare, fără detalii”, a remarcat experta, analizând programele și ofertele electorale ale partidelor politice în domeniul sănătăți.

Un partid politic, atunci când vine cu o propunere electorală, trebuie să fie foarte sigur că își va onora angajamentul. Este important ca, înainte să bifeze propunerea, să existe un studiu de fezabilitate, un calcul. „Inteligența colectivă” este importanta, „un singur om sau doi cunosc multe, dar zece oameni cunosc și mai multe”, a remarcat experta. „Atunci când noi adunăm mai multă inteligență colectivă, adunăm mai multe puncte de vedere pe care este imposibil un singur om să le aibă. Dar cu siguranță 20 o să aducă valoare. Atunci când reușim să vedem o problemă în format 5D, sigur că vom vedea și riscurile,  și soluțiile posibile și vom merge pe calea corectă”, a adăugat Ala Tocarciuc.

Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS, a declarat că, în ultimii doi ani, mai ales în perioada pandemiei, vedem că sunt mai mulți experți în sănătate decât anterior. Apar multe informații controversate. Domeniul sănătății este foarte sensibil și trezește multe speculații. Însă într-o democrație veritabilă cei care trebuie să se ocupe de politicile din sănătate sunt partidele politice.

Studiul a arătat că, din numărul total de 133 de oferte electorale analizate, peste 50% vizau domeniul prioritar de intervenție – Protecția Sănătății. Direcția strategică vizată de ofertele electorale este îndreptată spre creșterea accesului la servicii de sănătate, prin modificarea proceselor și dezvoltarea infrastructurii. Promovarea sănătății și prevenirea maladiilor ocupă un loc mai redus în ofertele electorale. Deși Republica Moldova se află în criză pandemică de 18 luni, urgențele în sănătate publică au fost menționate în numai 6 oferte electorale a 4 concurenți electorali. Cercetarea științifică în sănătate a lipsit din oferta electorală a partidelor parlamentare, fiind prezentă în oferta unui singur concurent electoral.

Studiul a fost dezvoltat în cadrul proiectului „Viziunea partidelor politice asupra dezvoltării sectorului sănătății”, implementat de IPIS, cu suportul Fundației Soros.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
-5,76
Ceață
Umiditate:93 %
Vint:1,54 m/s
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău