Ala Revenco: Autoritățile refuză să deschidă grădinițele, argumentând că există un pericol pentru copii, dar nu iau în considerare la ce riscuri sunt supuși aceștia dacă rămân fără supraveghere…

  • 08 Iunie 2020 13:05
Ala Revenco: Autoritățile refuză să deschidă grădinițele, argumentând că există un pericol pentru copii, dar nu iau în considerare la ce riscuri sunt supuși aceștia dacă rămân fără supraveghere…

Peste o mie de părinți au semnat o petiție în care cer redeschiderea grădinițelor, odată cu ridicarea restricțiilor și revenirea la muncă a multor angajați. Autoritățile, însă, susțin că redeschiderea grădinițelor ar pune în pericol sănătatea copiilor.

Mulți părinți își exprimă îngrijorarea că și-ar putea pierde locurile de muncă deoarece nu pot merge la serviciu, pentru că nu au cu cine lăsa copiii. Situația este cu atât mai dramatică, cu cât societatea a fost zguduită recent de cazul unui copil care a murit în chip tragic, fiind lăsat nesupravegheat de părinții nevoiți să plece la muncă.

Președinta Asociației Părinți Solidari, Ala Revenco, este de părere că demult ar fi fost necesar să fie redeschise grădinițele, cel puțin în localitățile unde nu se înregistrează un număr mare de cazuri ale infecției virale Covid -19. Ea consideră că s-ar fi impus și necesitatea funcționării unor grădinițe de serviciu, pentru părinții care au lucrat în perioada pandemiei – medici, pompieri, farmaciști, etc., așa cum s-a procedat în cazul mai multor state. Actualmente, mai mulți părinți de preșcolari afirmă că și-au epuizat toate concediile legale și sunt puși în situația să-și lase fără supraveghere copiii sau să-și piardă sursa de existență, menționează președinta Asociației Părinți Solidari. Autoritățile ar trebui, fie să redeschidă grădinițele, fie să le ofere părinților protecție socială, plătindu-le indemnizație pentru îngrijirea copiilor în perioada epidemiei.

Odată cu anularea restricțiilor și începerea funcționării întreprinderilor, părinții sunt nevoiți să iasă la serviciu, că altfel riscă să-și piardă bucata de pâine, necesară pentru întreținerea familiei. Majoritatea și-au epuizat toate concediile posibile și nu au cu cine lăsa copilul acasă. Nu știu de unde să găsim 150 de mii de bone, care gratuit ar sta cu copii, ca părinții copiilor preșcolari să meargă la muncă! Autoritățile refuză să deschidă grădinițele, argumentând că există un pericol pentru copii, dar nu iau în considerare la ce riscuri sunt supuși la moment copiii. Stând singuri, fără supraveghere ei este pusă în pericol viața lor, iar în privința infectării, oricum există riscul de a se îmbolnăvi de la părinți”, menționează Ala Revenco.

Directorului Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, declara pe 29 mai că redeschiderea acestor instituții este prematură din cauza epidemiei. Acest lucru se va întâmpla atunci când trendul contaminărilor va fi în scădere, a spus Nicolae Furtună:

Eu vreau ca părinții să înțeleagă un lucru. Dacă vom relua activitatea unei grădinițe și acolo vom introduce caz de infecție, asta nu o să o ierte nimeni, în primul rând, părinții, care, astăzi, insistă să redeschidem grădinițele. Lucrurile se vor întâmpla cu certitudine. Ca și părinte trebuie să-mi asum responsabilitatea că ducându-mi copilul în grădiniță pe fundalul creșterii numărului de cazuri , eu risc ca copilul meu să infecteze”, a spus șeful ANSP.

În opinia Alei Revenco, în perioada nefuncționării grădinițelor sunt economisite sume de bani din bugetul de stat care ar putea fi realocate în indemnizații pentru părinți:

Noi am evaluat că doar pe alimentare, în grădinițele din Republica Moldova se cheltuiesc zilnic 2,5 milioane lei pe zi. Dacă avem la moment 3 luni de nefuncționare a grădinițelor, cu 60 de zile lucrătoare, 150 milioane lei s-ar fi economisit doar pe alimentația grădinițelor în perioada de staționare a acestor instituții. Totodată nimeni nu dorește să investească acești bani cel puțin în alocarea unor indemnizații pentru părinți, despre aceasta nimeni nu dorește să vorbească!”, afirmă președinta Asociației Părinți Solidari.

Ea mai constată că în perioada pandemiei s-au făcut achiziții de milioane de lei pentru repararea unor obiective ce nu constituie o prioritate pentru societate:

Copiii nu constituie o prioritate, lucru pe care îl vedem an de an în procesul de elaborare a bugetului municipal. Și acum în această perioadă de carantină, vedem că în municipiul Chișinău foarte intens sunt lansate achiziții privind lucrări de construcție, și o prioritate mare se dă în ultimul timp havuzurilor. Spre exemplu în sectorul Râșcani peste 4 milioane de lei s-au alocat pentru a construi un nou havuz, în scuarul de pe strada Miron Costin. Cu toate că cel vechi funcționează destul de bine, este curat. Acum se vrea unul cu lumini și cu muzică, mai performant. După reconstruirea havuzului, va fi necesară și schimbarea pavajului împrejurul lui, deci în total aceste două achiziții ajung până la cel puțin 6 milioane lei. Această sumă este mai mare decât suma care a fost alocată în anul 2020 pentru reparația celor circa 30 grădinițe din sectorul Râșcani...Ne pune pe gânduri, care ar fi în cazul dat interesele autorităților – cele reale, dar nu cele declarate!”, se întreabă Ala Revenco.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău