Ala Nemerenco: Prețurile la medicamente se vor micșora, iar salariile medicilor se vor majora

  • 16 Octombrie 2019 08:50
Ala Nemerenco: Prețurile la medicamente se vor micșora, iar salariile medicilor se vor majora

În cel mult o lună și jumătate va fi elaborată o nouă metodologie de circulație a medicamentelor care va duce la scăderea prețurilor la acestea. Declarația aparține ministrei sănătății, Ala Nemerenco. Ministra spune că își dorește medicamente accesibile pentru populație și a declarat că va pune accent pe verificarea acordării medicamentelor compensate, transmite IPN.

Ala Nemerenco spune că medicamentele nu pot deveni ieftine de tot. Depinde de care medicamente sunt – originale sau generice. „Noi vrem să ne concentrăm atenția și asupra medicamentelor compensate. Dar foarte importantă este să se atingă un nivel ridicat de accesibilitate a medicamentelor”, a notat ministra în cadrul emisiunii „O nas” de la Jurnal TV. Potrivit ei, în Republica Moldova medicamentele sunt foarte scumpe.

Ministra spune că planifică în curând să organizeze o conferință de presă în cadrul căreia să anunțe oficial măsurile legate de ieftinirea medicamentelor. „Noi trebuie să ieșim în fața oamenilor și să le explicăm ce a fost, ce este în prezent și ce le propunem”, a afirmat Ala Nemerenco.

Ministra susține că trebuie să fie aprobată o listă a medicamentelor de bază, care trebuie să fie și cele mai accesibile pentru populație. În plus, trebuie revizuit mecanismul de compensare a medicamentelor. „La fel, este un mecanism straniu. A fost făcută o analiză și s-a constatat că nu se compensează cum trebuie. Aceasta este o cale foarte mare spre corupție. Actualmente nu pot fi verificate rapoartele despre cine primește medicamente compensate, cum le raportează, cum sunt plătite. Nu există un sistem informațional”, a continuat Ala Nemerenco.

De asemenea, ministra a menționat că vor avea loc majorări de salarii în domeniul medicinei, însă acest lucru nu poate avea loc înainte să fie aprobat bugetul pentru anul viitor.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău