Ala Nemerenco a avut o întrevedere cu înalți oficiali ai Organizației Mondiale a Sănătății

  • 02 Iulie 17:15
Ala Nemerenco a avut o întrevedere cu înalți oficiali ai Organizației Mondiale a Sănătății

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a avut ieri, 1 iulie, o întrevedere cu înalți oficiali ai Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), pentru a fi evaluată implementarea portofoliului de management clinic, în vederea asigurării și pregătirii pentru situații de urgență. Cu acest scop au fost vizitate Spitalul Raional Căușeni și Centrul Universitar de Simulare în Instruirea Medicală (CUSIM) al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”.

 În cadrul întrevederii au fost prezenți directorul departamentului responsabil de consolidarea pregătirii țărilor pentru situații de urgență de la Cartierul General al OMS, Nedret Emiroglu, și directorul pentru urgențe din cadrul Biroului regional pentru Europa al OMS, Gundo Aurel Weiler, care au fost însoțiți de reprezentantul OMS în Republica Moldova, șeful Biroului de țară, Miljana Grbic.

 

OMS, în colaborare cu Ministerul Sănătății și Federația Internațională de Medicină de Urgență, a desfășurat un șir de instruiri axate pe managementul pacienților în scenarii de accidentare în masă, aspecte clinice ale îngrijirilor de urgență, critice, traumatisme și chirurgicale cu scopul consolidării capacităților de pregătire instituțională pentru situațiile de urgență medicală.
 
Programele au fost furnizate prin metode de simulare clinică practică de către experți internaționali. Peste 1370 de lucrători din domeniul sănătății, în special medici din Republica Moldova, Ucraina, Polonia și Kazahstan, au fost instruiți în cadrul CUSIM, care urmează să devină centru de colaborare al Biroului regional pentru Europa din cadrul OMS.
 
Republica Moldova reprezintă un exemplu de utilizare a protocoalelor și instruirilor OMS pentru a îmbunătăți practicile de management clinic și a pregăti spitalele pentru situații de urgență.
 
OMS a apreciat eforturile țării noastre și s-a angajat să împărtășească acest exemplu la nivel global prin diversele sale platforme, astfel încât alte țări să poată prelua experiența furnizării de îngrijiri medicale în cel mai eficient mod, în pofida resurselor limitate”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătății.
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
22,74
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:5,66 m/s
Fri
21
Sat
23
Sun
25
Mon
27
Tue
28
Arhivă Radio Chișinău