Ala Halacu: „Dacă îmi arătați măcar un laborator din țară, inclusiv privat, acreditat să facă teste la COVID19, eu plec din funcție” (Sănătate info)

  • 24 Iunie 2020 12:01
Ala Halacu: „Dacă îmi arătați măcar un laborator din țară, inclusiv privat, acreditat să facă teste la COVID19, eu plec din funcție” (Sănătate info)

În Moldova oamenii vor să fie testați la COVID-19 imediat ce au constatat că au fost în contact cu un om infectat deja. Specialiștii spun că e irelevant să faci un astfel de test, întrucât rezultatul nu va fi unul veridic. Concentrația virusului, care detectează prezența Sars-Cov-2, trebuie să fie de cel puțin 100 de copii per mililitru.

Noul tip de coronavirus poate fi indentificat la a 7-a, a 14-a zi, în medie. De cele mai deseori însă, din cauza fricii, oamenii nu mai țin cont de acest lucru, iar testele arată cel mai des negativ. Sunt explicațiile medicului Ala Halacu, șefa Direcției diagnostic de laborator în sănătate publică al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică într-un interviu pentru Sănătate INFO.

Într-o altă ordine de idei, Ala Halacu a mai explicat de ce niciun laborator din această țară nu este acreditat pentru testare la COVID19 și de ce instituția care trebuie să se ocupe de acest lucru este în conflict de interese cu Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP).

Săptămâna trecută, fosta ministră a Sănătății, Ruxanda Glavan, în mandatul căreia a fost realizată reforma ANSP și care a acceptat actuala structură a instituției, a declarat că laboratoarele publice ale ANSP, care efectuează teste la COVID19, ar funcționa ilegal.

Citiți interviul integral.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:5,14 m/s
Sun
13
Mon
10
Tue
10
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău