Al treilea caz de coronavirus printre funcționarii europeni

  • 06 Martie 2020 18:48
Al treilea caz de coronavirus printre funcționarii europeni

Un al doilea funcționar al Consiliului Uniunii Europene, instituția comunitară de la Bruxelles în care sunt reprezentate statele membre, a fost testat pozitiv pentru coronavirusul COVID-19, a declarat vineri pentru AFP o sursă diplomatică, scrie Agerpres.

Funcționarul a fost izolat încă de marți și li s-a recomandat tuturor persoanelor care au intrat în contact cu el mai mult de 15 minute să efectueze testul pentru coronavirus și să se izoleze.

Întrebată miercuri de site-ul Euractiv, o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene, Dana Spinanț, a confirmat atunci primul caz de infectare cu coronavirus printre funcționarii europeni, fiind vorba despre un angajat al Agenției Europene de Apărare (European Defence Agency - EDA).

Un al doilea caz de infectare, de data aceasta în Consiliul UE, a fost confirmat în aceeași zi de o sursă europeană citată de AFP. Această persoană a intrat în contact și cu ambasadoarea Croației, țară care deține președinția semestrială a Consiliului UE, astfel că reuniunea pe care reprezentanții permanenți ai statelor UE o aveau programată pentru vineri la Bruxelles a fost anulată, ca măsură de precauție.

Deocamdată nu s-a luat nicio măsură deosebită la Consiliul UE, unde se desfășoară vineri o reuniune extraordinară a miniștrilor europeni ai sănătății, convocată pentru examinarea măsurilor împotriva epidemiei.

Președintele Parlamentului European (PE), David Sassoli, a decis joi ca sesiunea plenară de săptămâna viitoare să nu se mai desfășoare la Strasbourg, ci la Bruxelles, ca urmare a evoluției epidemiei de coronavirus în Franța, unde au fost confirmate până în prezent 577 de cazuri de infectare, în timp ce în Belgia numărul acestora este de 109, dintre care 59 au fost diagnosticate joi.

Decizia lui Sassoli a stârnit proteste din partea unor eurodeputați francezi. ''O reuniune cu 27 de ambasadori este anulată la Bruxelles, dar președintele Parlamentului mută următoarea plenară cu 700 de eurodeputați veniți din 27 de țări pentru că 'riscul este mai mic ca la Strasbourg' ... de cine ne batem joc? Această jumătate de măsură de precauție este o absurditate'', s-a revoltat pe Twitter Arnaud Danjean, vicepreședinte al grupului popularilor europeni.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
22,74
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:0,51 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău