Al doilea tur al alegerilor prezidențiale în Slovacia. Favorita este o avocată anticorupție

  • 30 Martie 2019 11:51
Al doilea tur al alegerilor prezidențiale în Slovacia. Favorita este o avocată anticorupție

Slovacii au început să voteze sâmbătă în al doilea tur al alegerilor prezidențiale a căror mare favorită este o avocată aflată în război împotriva corupției într-o țară marcată de asasinarea unui jurnalist de investigație anul trecut, relatează France Presse.

Avocata specializată în probleme de mediu fără nicio experiență politică, Zuzana Caputova, în vârstă de 45 de ani, ar putea deveni prima femeie președinte al acestei țări membre a zonei euro, potrivit sondajelor ce îi acordă peste 60% din intențiile de vot în fața candidatului sprijinit de putere, comisarul european pentru energie Maros Sefcovic, în vârstă de 52 de ani.

În primul tur, Zuzana Caputova, sub sloganul electoral "Să luptăm împotriva răului", a obținut 40,53% din voturi față de 18,66% pentru adversarul său.

"Oamenii sunt pregătiți pentru schimbare", a declarat ea pentru AFP.

Jurista, care a fost vicepreședinte al partidului Slovacia Progresistă, pe care l-a părăsit, s-a numărat printre miile de manifestanți care au ieșit în stradă anul trecut, șocați de asasinarea cu gloanțe a jurnalistului Jan Kuciak și a logodnicei sale.

Jurnalistul se pregătea să publice un articol despre presupuse legături dintre politicieni slovaci și mafia italiană.

Manifestațiile, de o amploare fără precedent, au subminat guvernul partidului Smer-SD (centru-stânga).

Ele au condus la demisia prim-ministrului Robert Fico, care totuși rămâne șeful Smer-SD și aliat apropiat al actualului prim-ministru.

Până acum, cinci persoane au fost arestate în cazul crimei, inclusiv cel care a comandat-o - un multimilionar având legături cu Smer-SD.

Analiștii o compară pe Caputova cu președintele francez Emmanuel Macron, un alt outsider ajuns la putere în 2017 cu un program reformist.

Promisiunile electorale ale candidatei liberale, divorțată și mama a doi, includ protecția mediului, sprijinul pentru persoanele în vârstă și justiție pentru toți.

Cei doi candidați la președinția slovacă sunt democrați și deschis proeuropeni, ceea ce a fost salutat de șeful statului în exercițiu, Andrej Kiska.

Președintele slovac nu guvernează, dar ratifică tratatele internaționale și îi numește pe înalții magistrați. El este de asemenea șeful forțelor armate și dispune de drept de veto, menționează Agerpres.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:95 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău