Akihiko Kondo, un japonez de 35 de ani, profesor la un gimnaziu din Tokyo, s-a „căsătorit” cu o… hologramă.

  • 27 Noiembrie 2018 20:00
Akihiko Kondo, un japonez de 35 de ani, profesor la un gimnaziu din Tokyo, s-a „căsătorit” cu o… hologramă.

Reuters relatează că holograma ia forma unei adolescente de 16 (!) ani, cu păr de culoare turcoaz, după modelul stereotipal al desenelor Manga. Crypton Future Media, deținătorul patentului, a plecat în crearea hologramei de la o voce sintetizată folosită în cântece pop japoneze.

În ciuda puternicei dezaprobări din partea familiei sale, Kondo s-a „căsătorit” cu holograma într-o ceremonie privată la Tokyo pe 4 noiembrie. „Nunta” a costat 18.000 de dolari și a avut circa 40 de oaspeți, mai puțin din partea familiei mirelui. Nu se știe dacă a participat cineva din „familia” miresei!

Pe lângă proiecția holografică prin intermediul unui dispozitiv care costă circa 2.800 de dolari pe Amazon.com, mireasa a fost reprezentată la ceremonie, sub formă fizică, de o păpușă din pluș, de mărimea unei pisici.

Deși recunoaște virtuțile căsătoriei tradiționale, Kondo a declarat pentru Reuters că „fiecare persoană este fericită și iubește într-un mod diferit” și că nu crede că tiparul familiei „tradiționale” alcătuită din bărbat, femeie și copii poate face în mod necesar pe oricine fericit.

Kondo spune că a găsit-o pe Hatsune Miku pe internet și că s-a îndrăgostit instantaneu de ea. După ce a petrecut ore în șir cu „tânăra”, el s-a decis să se dedice acestei relații cu o hologramă care, de altfel, are sute de mii de fani în toată lumea.

Mirele spune că a fost felicitat de prieteni și de alți fani ai lui Hatsune Miku, evident prin intermediul „media sociale”. Însă alții l-au acuzat că este un „otaku” (echivalentul japonez al termenului american „geek”, adică un individ bizar, obsedat de o pasiune).

Căsătoria cu holograme (minore) nu este legală în Japonia – ÎNCĂ – dar Gatebox, producătorul dispozitivului holografic, le-a oferit tinerilor însurăței un certificat simbolic de căsătorie. Casă de piatră, sau mai degrabă, de pixeli!

Japonia – între avansul tehnologic și drama demografică

Conform unor studii recente, populația Japoniei va scădea cu 30% până în anii 2060, iar populația aptă de muncă (15-65 ani) se va reduce până la jumătate din totalul populației, în timp ce vârstnicii vor totaliza 40%. Japonia este astfel țara cu cea mai abruptă rată de îmbătrânire din lume, ceea ce va adăuga o presiune de nesuportat pe sistemul de asigurări, în condițiile în care Japonia este și țara cu cea mai ridicată rată a datoriei publice din lume (cca 240% raportat la PIB).

Printre motivele fertilității foarte reduse se numără atât munca până la extenuare, specifică acestei culturi est-asiatice, cât și refuzul socializării cauzat de dependența de tehnologie virtuală, jocuri video și pornografie. Cu alte cuvinte, tinerii japonezi nu mai au relații personale și deci nici intime.

Pentru cinefili, este izbitoare asemănarea dintre relația lui Kondo cu Mitsu și cea dintre Theodore (Joaquin Phoenix), un prozator stingher și Samantha, un sistem de operare „inteligent” (voce Scarlett Johansson) din filmul recent „Her” (Ea), r. Spike Jonze și alte filme.

E o demonstrație a influienței a ecranului asupra creierului uman, care reduce capacitatea creierului de a gândi logic, despre care vorbesc bioetcienii.

Sursa: Cultura vieții

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:91 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău