Ajutorul de șomaj, acordat în baza unor noi reguli

  • 22 Martie 2019 12:58
Ajutorul de șomaj, acordat în baza unor noi reguli

Ajutorul de șomaj va fi acordat în baza unor noi reguli. Acestea au intrat în vigoare din 10 februarie curent, iar beneficiarii deja pot primi banii în luna martie.

Despre aceasta a anunțat Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS), informează MOLDPRES.

Conform legii, subdiviziunea teritorială pentru ocuparea forței de muncă stabilește dreptul la ajutorul de șomaj, iar ulterior casele teritoriale de asigurări sociale determină cuantumul acestuia.

Potrivit CNAS, mărimea ajutorului de șomaj se calculează în baza venitului asigurat al beneficiarului obținut pe parcursul a 12 luni din ultimele 24 de luni calendaristice premergătoare datei înregistrării cu statut de șomer. Totodată, mărimea ajutorului de șomaj se stabilește în funcție de circumstanțele în care șomerul a încetat activitatea de muncă, dar aceasta nu poate depăși cuantumul salariului mediu lunar pe economie pentru anul precedent.

Venitul asigurat se confirmă în baza informației din contul personal de asigurări sociale al solicitantului. Astfel, pentru calcularea cuantumului ajutorului de șomaj nu este necesară prezentarea unor acte de către beneficiar.

Ajutorul de șomaj se plătește pe o perioadă de la 5 la 9 luni, în funcție de stagiul de cotizare al solicitantului.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău