Ajutorul care va fi acordat de SUA și UE Ucrainei se va ridica la încă 6,8 miliarde de euro

  • 23 Noiembrie 2022 09:00
Ajutorul care va fi acordat de SUA și UE Ucrainei se va ridica la încă 6,8 miliarde de euro

Un ajutor financiar de 4,5 miliarde de dolari vor oferi Ucrainei Statele Unite. Pe de altă parte, Uniunea Europeană vine cu un ajutor separat de 2,5 miliarde de euro, acesta din urmă reprezentând a doua tranșă dintr-un pachet de asistență financiară de cinci miliarde de euro, au anunțat secretara Trezoreriei SUA, Janet Yellen, și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, relatează Digi24.

Noul ajutor financiar american, combinat cu ajutorul militar pe care SUA îl oferă Ucrainei, este un instrument important în rezistența acestei țări în fața invaziei ruse. Ajutorul acordat de SUA pentru Ucraina ajunge astfel la 13 miliarde de dolari, precizează secretara Trezoreriei SUA, care însă îndeamnă și "alți donatori să sporească asistența pentru Ucraina".

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat eliberarea unei tranșe de 2,5 miliarde de euro dintr-un ajutor financiar acordat de UE statului ucrainean. Mai există o restanță față de Kiev de 500 de milioane de euro din pachetul de 5 miliarde de euro, ultima tranșă din acest ajutor urmând să fie eliberată la sfârșitul anului. Reprezentanți ai Comisiei Europene  au confirmat că pentru anul viitor este avut în vedere un ajutor financiar european de 18 miliarde de euro pentru Ucraina, cu plăți efectuate periodic pe parcursul anului. "Vom continua să susținem Ucraina atât timp cât va fi nevoie", a asigurat Ursula von der Leyen.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău