Ajutor umanitar suplimentar de 5 milioane de euro pentru venezueleni de la Uniunea Europeană

  • 05 Februarie 2019 18:41
Ajutor umanitar suplimentar de 5 milioane de euro pentru venezueleni de la Uniunea Europeană

Uniunea Europeană a anunțat marți un ajutor suplimentar de 5 milioane de euro pentru venezueleni, pe fondul eforturilor diplomatice de soluționare a crizei politice din această țară sud-americană, transmite dpa.

Venezuela, țară cu imense rezerve de petrol, traversează o puternică criză economică, marcată de hiperinflație și de penurie de alimente și medicamente.

Mulți îl acuză pe președintele Nicolas Maduro de conducere defectuoasă, un rol în criză jucându-l și factori externi precum prăbușirea prețului petrolului.

În 2018, Comisia Europeană a sprijinit cu 34 milioane de euro eforturile umanitare în Venezuela.

'Ne intensificăm asistența de urgență pentru a-i ajuta pe cei mai vulnerabili care nu au acces la alimente, medicamente și servicii de bază, și au fost forțați să-și părăsească locuințele', a arătat comisarul european pentru ajutor umanitar, Christos Stylianides, precizând că UE îi va ajuta, de asemenea, pe venezuelenii care s-au refugiat din țară.

Peste un milion de venezueleni au părăsit țara îndreptându-se spre Columbia, în timp ce alții au căutat adăpost în Peru, Ecuador și alte state din regiune, în ceea ce Comisia Europeană a numit a fi cel mai mare flux de migrație înregistrat vreodată în America Latină.

Potrivit executivului comunitar, fondurile europene sunt destinate asistenței medicale de urgență, accesului la apă potabilă, canalizare și educație, protecție, adăpost și alimente.

Comisia Europeană a anunțat, de asemenea, un plan de deschidere a unui birou umanitar la Caracas.

Uniunea Europeană în ansamblul său nu l-a recunoscut pe liderul opoziției, Juan Guaido, ca președinte interimar, dar a cerut alegeri 'libere, transparente și credibile', înființând un grup de contact în acest scop.

sursa. AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău