Ajutoare de stat de sute milioane de lei. Cine sunt principalii beneficiari (Mold-street)

  • 11 Decembrie 2019 10:11
Ajutoare de stat de sute milioane de lei. Cine sunt principalii beneficiari (Mold-street)

În anul 2018 valoarea ajutorului de stat raportat, inclusiv prin SIEG (Sistemul de Interes Economic General) a fost de 1,11 miliarde lei, ceea ce constituie 0,58% din PIB, anunță Consiliul Concurenței, scrie Mold-street.com.

Potrivit sursei citate, de acest ajutor au beneficiat doar 2.290 de persoane juridice și fizice, care desfășoară activități economice, inclusiv companii ale statului.

Consiliul Concurenței a autorizat însă doar 41% (454,1 milioane lei) din valoarea ajutorului de stat raportată.

Majoritatea ajutorului de stat din 2018 a fost sub formă de subvenții și subsidii - circa 524 milioane lei, și scutiri de taxe și reduceri la plata impozitelor - 318 milioane lei.

În cazul subvențiilor e vorba de alocațiile din Fondul de dezvoltare rurală, adică subvențiile pentru agricultori, iar în cazul facilităților fiscale și vamale printre beneficiarii principali se numără atât parteneriate private precum cel din domeniul serviciul dializei, sau din domeniul jocurilor de noroc, dar și IT Park Moldova.

Menționăm că ajutorul de stat este o componentă a politicii economice și în special a politicii de concurență datorită impactului acestuia asupra mediului concurențial.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
22,18
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Sun
4
Arhivă Radio Chișinău