Ajunul Crăciunului pentru creștinii ortodocși de stil nou. Tradiții și obiceiuri românești

  • 24 Decembrie 2023 08:45
Ajunul Crăciunului pentru creștinii ortodocși de stil nou. Tradiții și obiceiuri românești

Conform calendarului ortodox, în fiecare an, pe data de 24 decembrie, are loc Ajunul Crăciunului. Tot în această zi, Biserica o cinstește pe Sfânta Cuvioasă Muceniță Eugenia. Este sărbătoare cu cruce roșie!

Ajunul Crăciunului este ultima zi din Postul Crăciunului, care a început la data de 15 noiembrie.

Cele 40 de zile de milostenie și rugăciune sunt dedicate drepților din Vechiul Testament, care au trăit în rugăciune și post, cu speranța că Mântuitorul va veni pe Pământ.

Ziua de 24 decembrie este cea în care credincioșii țin post aspru, fără a consuma nimic, până la asfințit, când au voie doar fructe și grâu fiert, îndulcit. În unele zone, oamenii ajunează doar până la ora 15:00.

Obiceiul de a consuma doar semințe și fructe, amintește de postului Sfântului Proroc Daniel, care nu a acceptat să mănânce la masa împăratului, ci a preferat această hrană, datorită căreia chipul său era mai luminat.

Dacă Ajunul Crăciunului cade într-o zi de sâmbătă sau dumnică, slujba numită "Ceasurile Împărătești" se mută în vinerea dinainte, această zi devenind "zi aliturgică", adică zi în care nu se săvârșește Sfânta Liturghie.

Tradiții și obiceiuri în Ajunul Crăciunului

Românii respectă o mulțime de tradiții și obiceiuri în ziua de Ajun.

Cea mai cunoscută datină este mersul cu icoana. Preotul satului vizitează fiecare casă, pentru a vesti Nașterea Domnului și pentru a-i binecuvânta pe credincioși.

În dimineața zilei de 24 decembrie, copiii de toate vârstele pornesc cu colindul, pentru a anunța Nașterea lui Iisus și pentru a ura gazdelor belșug și sănătate. Oamenii obișnuiesc să le ofere covrigi, nuci, mere, portocale, biscuiți, iar în unele zone se oferă și bani.

În unele zone, colindătorii primesc „scutecele lui Hristos”, niște turte pregătite special pentru această zi.

Împodobitul bradului avea loc tot în ajun de Crăciun, cu mult timp în urmă, însă iubitorii sărbătorilor de iarnă preferă să facă acest lucru mai devreme.

O altă tradiție veche, din data de 24 decembrie, este pregătirea preparatelor pentru masa de Crăciun. Gospodinele se trezesc la primele ore ale dimineții pentru a avea suficient timp să gătească, să frământe și să aranjeze platourile cu mâncare.

În noaptea de 24 spre 25 decembrie, copiii din toată lumea îl așteaptă pe Moș Crăciun. Nu toți sunt norocoși să îl vadă, așa că vor găsi cadourile sub brad, în dimineața de Crăciun.

În unele locuri, Moș Crăciun lasă cărbuni pentru copiii care nu au fost cuminți.
 
Superstiții legate de Ajunul Crăciunului
  • În ziua de Ajun se taie un măr pe jumătate. Dacă mărul este sănătos, vei avea un an bun, iar dacă are viermi, vei fi bolnav.
  • Nu este bine să mături în această zi, deoarece îți arunci norocul la gunoi.
  • Nu este bine să mănânci nimic până seara, deoarece se ține post negru.
  • Fetele nemăritate, care vor să își viseze alesul, țin post aspru și pregătesc o farfurie cu câte puțin din fiecare preparat pe care l-au gătit pentru Crăciun, pe care o vor lăsa afară.
  • În noaptea de Ajun nu este bine să dormi în grajdul animalelor, deoarece boii vorbesc între ei despre Mântuitorul Hristos care s-a născut în iesle și pe care aceștia l-au încălzit cu suflarea lor.
  • Pe 24 decembrie, oamenii aduc o ramură de vâsc în casă, simbol al norocului și belșugului.
  • Se spune că dacă bei țuică în Ajunul Crăciunului, Diavolul te va batjocori.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
6,63
Ploaie moderată
Umiditate:82 %
Vint:8,23 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău