Airbus va construi nava care va aduce primele mostre de sol marțian pe Terra

  • 11 August 2020 18:52
Airbus va construi nava care va aduce primele mostre de sol marțian pe Terra

Agenția Spațială Europeană a apelat la serviciile Airbus pentru construirea navei care va recupera primele mostre de rocă de pe Marte.

Lansarea misiunii Mars 2020 și odată cu aceasta a roverului Perseverance, care va ajunge pe Marte anul viitor, atrage atenția asupra unui alt aspect important. Mai exact, această misiune va colecta o serie de mostre de sol și de roci marțiene care urmează să fie trimise, în premieră către Terra, scrie descoperă.ro

Recent, Agenția Spațială Europeană a anunțat faptul că a acordat Airbus contractul de construire a navetei care va recupera aceste mostre. Proiectul este estimat la câteva miliarde de dolari și ar trebui să fie gata de lansare în 2026, notează Futurism.

După ce va ajunge pe suprafața planetei Marte, perseverance va colecta mostre de sol și de rocă. Acestea vor fi depozitate în anumite zone special alese de către oamenii de știință de unde vor fi recuperate.

Nava pe care o va construi Airbus,  Earth Return Orbiter, va cântări în jur de 6,5 tone și va fi alimentată de către motoare ionice și de către panouri solare. David Parker, director în cadrul ESA explică: „Acest satelit pe care Airbus îl va construi îmi place să-l numesc prima navă de transport interplanetară, pentru că asta va face”.

Airbus va construi mai exact un orbiter, un tip de satelit, care va avea sarcina de a ajunge pe orbita marțiană și după ce va avea la bord mostrele colectate de rover se va întoarce spre Terra.

O serie de surse indică faptul că un un lander al NASA va transporta un rover menit să colecteze tuburile cu mostre pregătite de către Perseverance. În prezent nu se știu prea multe detalii despre aceste vehicule, nici măcar numele acestora.

În cadrul acestui proces de aducere a acestor mostre reușita misiunii depinde de o mulțime de factori, printre care se numără succesul amartizării roverului perseverance, respectarea programului de construire a orbiterului ERO de către Airbus, dar și lansare la timp și în siguranță a celorlalte vehicule. Dacă toate acestea vor merge în parametri optimi atunci, în anul 2031, ar trebui ca primele mostre de material marțian să ajungă pe Terra.

sursa: descoperă.ro

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:79 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău