Audieri privind privatizarea Air Moldova | Deputat: „De ce nu s-au lansat invitații oficiale la cei mai serioși investitori?”

  • 10 Octombrie 2018 13:41
Audieri privind privatizarea Air Moldova | Deputat: „De ce nu s-au lansat invitații oficiale la cei mai serioși investitori?”

Compania Air Moldova a fost scoasă la privatizare din cauza datoriilor mari pe care le acumulase și a riscului de a ajunge în imposibilitate de operare, susțin reprezentanții Guvernului. Pe de altă parte, mai mulți deputați din Comisia economie, buget și finanțe, care au organizat astăzi audieri pe marginea acestui subiect, au criticat managementul întreprinderii.

În același timp, uni experți nu exclud posibilitatea ca Air Moldova să fi fost gestionată prost intenționat, pentru a fi vândută la un preț redus.

Air Moldova a fost inclusă în lista întreprinderilor pasibile privatizării încă în 2008, dar în ultimii ani, compania s-a confruntat cu un șir de dificultăți, astfel încât datoriile sale au ajuns la 1,2 miliarde de lei, a declarat în carul audierilor directorul Agenției Proprietăți Publice, Vladimir Baldovici. Potrivit acestuia, compania era practic în insolvabilitate și pentru a exclude acest risc s-a decis scoaterea ei la privatizare.

„Air Moldova s-a confruntat cu 3 compartimente mari de probleme. Una – era managementul care cu siguranță avea probleme. Doi – este situația în care Air Moldova a nimerit ca urmare a liberalizării pieței. și asta a fost o lovitură drastică pentru Air Moldova, deoarece pe piață au venit operatori foarte puternici. Și trei – situația în care Air Modlova se afla cu aeronavele și tot potențialul tehnic, era depășit în timp”, a afirmat Directorul Agenției Proprietăți Publice. 

Deputatul PLDM, Gheorghe Cobzac  a criticat modul în care a fost organizat concursul de privatizare. „De ce nu s-au lansat invitații oficiale la cei mai serioși investitori. Ca și în cazul Aeroportului Chișinău, noi nu avem dovada că despre această privatizare au știut cei mai mari investitori”, a menționat deputatul.

Solicitat de Radio Chișinău, analistul de la Expert-Grup, Eugen Ghilețchi, care a elaborat și o notă de poziție față de privatizarea companiei aeriene, constată mai multe încălcări și semne de întrebare referitor la acest proces. Inclusiv, expertul nu exclude că Air Moldova să fi fost gestionată prost în mod intenționat, pentru a fi vândută la un preț mic.

„Îndatorarea excesivă a companiei în ultimii câțiva ani poate induce suspiciunea că a fost gestionată ineficient în mod intenționat pentru a fi privatizată contra unui preț mic. Însușii faptul că investitorii sunt siguri că Air Moldova va fi o companie profitabilă în viitor, denotă că această companie are potențial și atunci problema din ultimii ani a fost una de gestionare proastă a companiei”, a afirmat Eugen Ghilețchi.

Amintim că ”Air Moldova” a fost cumpărată de o societate comercială, în care cota cea mai mare este deținută de compania ”Blue Air” din România. ”Blue Air” controlează însă doar 49% din acțiuni, celelalte 51 la sută sunt deținute de doi cetățeni moldoveni.

Valoarea tranzacției de vânzare-cumpărare este de peste 1,2 miliarde de lei, dintre care 50 de milioane au fost transferați la bugetul de stat, restul sumei reprezintă datoriile companiei Air Moldova, pe care investitorul s-a obligat să le achite în câteva luni.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
-3,93
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Thu
4
Fri
6
Sat
5
Sun
3
Mon
2
Arhivă Radio Chișinău