Agricultorii pot aplica la un program cu granturi de până la 350 de mii de dolari

  • 13 Aprilie 2017 15:26
Agricultorii pot aplica la un program cu granturi de până la 350 de mii de dolari

Proiectul Agricultura Competitivă, de comun cu Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare şi cu Agenţia de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură (AIPA), a lansat cel de-al cincilea apel de participare la programul de granturi investiţionale „Facilitarea accesului la pieţele de desfacere”.

Granturile sunt destinate grupurilor de producători din sectorul horticol. Dosarele pot fi depuse până pe data de 19 mai, la oficiile teritoriale ale AIPA, transmite IPN.

Grupurile de producători, alcătuite din cel puţin cinci membri, trebuie să fie persoane fizice cu statut de întreprinzător sau persoane juridice cu activitate individuală de cel puţin trei ani în sectorul horticol. Acestea pot beneficia de suport financiar nerambursabil de până la 350 de mii de dolari, dar nu mai mult de 50% din costurile eligibile. Restul este investiţia grupului.

În acest an au fost introduse mai multe condiții de eligibilitate suplimentare. Potrivit directorului adjunct al Unităţii Consolidate pentru Implementarea şi Monitorizarea Proiectelor în domeniul Agriculturii, Olga Sainciuc, suprafaţa minimă de plantaţie pe care o deţine fiecare membru al grupului trebuie să fie de minimum cinci hectare. Pământul poate fi în proprietate, arendă sau comodat pentru minimum 15 ani de zile. De asemenea, un membru nu va deţine mai mult de 50% din suprafaţa totală a plantaţiei care a servit ca obiect al asocierii grupului de producători. Până la accesarea resurselor financiare din cadrul proiectului, grupul trebuie să demonstreze că au activat şi au făcut vânzări, achiziţii de bunuri, lucrări şi servicii pe sector horticol de minimum 500 de mii de lei.

Viceministrul agriculturii şi industriei alimentare, Iurie Uşurelu, spune că prin acest proiect autoritățile îşi doresc ca producătorii moldoveni să ţină piept concurenţei pe pieţele de desfacere, inclusiv pieţele europene şi  pieţele sudice. Apelul este deschis atât pentru grupurile nou formate, cât şi pentru cele finanţate în cadrul apelurilor precedente, care doresc să completeze finanţarea până la plafonul cumulativ de 350 de mii de dolari per grup, în vederea extinderii afacerii.

Până în prezent în cadrul programului de granturi investiţionale au fost finanţate 30 de grupuri de producători. Valoarea totală a resurselor de grant debursate ca urmare a patru runde anterioare ale programului constituie 7,5 milioane de dolari, iar cofinanţarea asigurată de grupurile de producători ajunge la 8,6 milioane de dolari.

Proiectul este finanţat de Banca Mondială, Guvernul Suediei şi Fondul Global de mediu în parteneriat cu Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chişinău
24 °C
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:1,5 m/s
Vin
24 °C
Sâm
14 °C
Dum
16 °C
Lun
18 °C
Mar
21 °C

Curs oficial BNM 29 Mai 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6728 -0.0616
USD 16.8771 0.0237
RON 4.2434 -0.0202
UAH 0.6459 0.0016
RUB 0.2706 -0.0015
Arhivă Radio Chișinău