Agricultorii pot aplica la un program cu granturi de până la 350 de mii de dolari

  • 13 Aprilie 2017 15:26
Agricultorii pot aplica la un program cu granturi de până la 350 de mii de dolari

Proiectul Agricultura Competitivă, de comun cu Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și cu Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA), a lansat cel de-al cincilea apel de participare la programul de granturi investiționale „Facilitarea accesului la piețele de desfacere”.

Granturile sunt destinate grupurilor de producători din sectorul horticol. Dosarele pot fi depuse până pe data de 19 mai, la oficiile teritoriale ale AIPA, transmite IPN.

Grupurile de producători, alcătuite din cel puțin cinci membri, trebuie să fie persoane fizice cu statut de întreprinzător sau persoane juridice cu activitate individuală de cel puțin trei ani în sectorul horticol. Acestea pot beneficia de suport financiar nerambursabil de până la 350 de mii de dolari, dar nu mai mult de 50% din costurile eligibile. Restul este investiția grupului.

În acest an au fost introduse mai multe condiții de eligibilitate suplimentare. Potrivit directorului adjunct al Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Agriculturii, Olga Sainciuc, suprafața minimă de plantație pe care o deține fiecare membru al grupului trebuie să fie de minimum cinci hectare. Pământul poate fi în proprietate, arendă sau comodat pentru minimum 15 ani de zile. De asemenea, un membru nu va deține mai mult de 50% din suprafața totală a plantației care a servit ca obiect al asocierii grupului de producători. Până la accesarea resurselor financiare din cadrul proiectului, grupul trebuie să demonstreze că au activat și au făcut vânzări, achiziții de bunuri, lucrări și servicii pe sector horticol de minimum 500 de mii de lei.

Viceministrul agriculturii și industriei alimentare, Iurie Ușurelu, spune că prin acest proiect autoritățile își doresc ca producătorii moldoveni să țină piept concurenței pe piețele de desfacere, inclusiv piețele europene și  piețele sudice. Apelul este deschis atât pentru grupurile nou formate, cât și pentru cele finanțate în cadrul apelurilor precedente, care doresc să completeze finanțarea până la plafonul cumulativ de 350 de mii de dolari per grup, în vederea extinderii afacerii.

Până în prezent în cadrul programului de granturi investiționale au fost finanțate 30 de grupuri de producători. Valoarea totală a resurselor de grant debursate ca urmare a patru runde anterioare ale programului constituie 7,5 milioane de dolari, iar cofinanțarea asigurată de grupurile de producători ajunge la 8,6 milioane de dolari.

Proiectul este finanțat de Banca Mondială, Guvernul Suediei și Fondul Global de mediu în parteneriat cu Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
32,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:2,06 m/s
Thu
23
Fri
25
Sat
25
Sun
26
Mon
27
Arhivă Radio Chișinău