Agricultorii moldoveni continuă să sufere pierderi din cauza embargoului impus de Federația Rusă

  • 08 Decembrie 2014 17:44
Agricultorii moldoveni continuă să sufere pierderi din cauza embargoului impus de Federația Rusă

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii acestea se ridică la peste 100 de milioane de dolari.

În același timp fermierii acuză autoritățile de promovarea unor politici defectuoase în domeniu și cer un fond de compensații de peste 1 miliard și jumătate de lei. 

Producătorii moldoveni continuă să se confrunte cu dificultăți financiare după ce Rusia, iar mai apoi Belarus și Kazahstan a interzis importul de fructe și legume din R.Moldova. Potrivit președintelui Uniunii Asociațiilor Producătorilor Agricoli “Uniagroprotect”, Alexandru Slusari, dacă în 2013 volumul exportului de mere moldovenești spre piețele rusești era de aproximativ 700 de mii de tone, până în prezent au fost exportate ceva mai mult de 70 de mii, pierderile fiind evaluate la peste 100 de milioane de dolari.

Slusari acuză Ministerul Agriculturii de situația creată, menționând că dacă Guvernul nu va veni cu politici clare și un fond de subvenții substanțial, agricultura moldovenească ar putea intra în declin. 

Producătorii de fructe și legume din R.Moldova nu corespund rigorilor europene. Avem de tot în țară 15 linii de sortare, pe când minimul necesar e de 150. Toate aceste handicapuri sunt pe seama statului. Și dacă în următorii 2-3 ani statul nu se va întoarce cu fața spre agricultori, putem să pierdem mai multe ramuri importante.

În prezent sunt purtate negocieri privind majorarea volumului livrărilor de mere moldovenești spre Belarus și Kazahstan. De asemenea au fost semnate acorduri preliminare cu supermarketuri românești privind livrarea de fructe și legume. Însă și aici situație rămâne a fi una complicată din cauza refuzului importatorilor de a oferi garanții bancare, așa cum prevede legislația europeană.

Importatorii din UE ne reproșează, ori ei depun această garanție și agricultorii moldoveni primesc cu întîrziere banii, ceea ce pentru ei nu e deloc convenabil, ori ei nu pot lucra cu noi.

În replică, ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov, a menționat că le merge prost doar agricultorilor care așteaptă ajutoare de la stat, fără să abordeze situația creată într-un mod profesionist.

Nu au mai fost în istorie atâtea compensații și subvenții ca în ultimii doi ani. Dacă e vorba de politici, le-am făcut la cel mai înalt nivel cu participarea agricultorilor. Am făcut tot posibilul ca să-i susținem pe cei ce pot exporta, să spargem piața europeană și cei care au vrut, au nimerit, și au câștigat bine, și continuă să lucreze.

Federația Rusă a interzs din 21 iulie importul de fructe și legume din Republica Moldova. Ulterior, pe 1 septembrie a intrat în vigoare o hotărîre de introducere a taxelor vamale la importul de mărfuri din R.Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
-3,76
Cer acoperit de nori
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Wed
1
Thu
5
Fri
6
Sat
5
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău