Agricultorii mici și mijlocii care au înregistrat pierderi în urma secetei din acest an, vor beneficia de compensarea totală a accizei la motorină

  • 05 Septembrie 2022 10:56
Agricultorii mici și mijlocii care au înregistrat pierderi în urma secetei din acest an, vor beneficia de compensarea totală a accizei la motorină

Agricultorii mici și mijlocii care au înregistrat pierderi în urma secetei din acest an vor beneficia de compensarea totală a accizei la motorină până la sfârșitul acestui an, dar nu mai mult de 64 de tone.

Anunțul a fost făcut de ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea în cadrul unui briefing. El a precizat că rambursarea cheltuielilor acumulate în urma majorării accizei motorinei se va face pentru fiecare agent economic din industria agricolă care a depus o cerere către Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură.

Astfel,  2,95 lei din valoarea unui litru de motorină  până la cantitatea de 64 tone de motorină utilizată de agenții mici și mijlocii vor fi restituiți până la finele anului curent.

Agenții economici mai mari, cu cifre de afaceri peste 50 de milioane de lei, vor primi compensație din partea statului în proporție de 30% din cheltuielile pe motorină.

Totodată, Vladimir Bolea a vorbit despre necesitatea unui fond de rezervă pentru susținerea producătorilor de alimente procesate:

„Din fondul de rezervă a Guvernului se formează un fond de 93 milioane lei pentru compensarea accizelor la păcură și motorină folosite în procesele de producere a alimentelor. Urmează să facem  cât de curând Regulamentul împreună cu Ministerul Finanțelor să intervenim și pe această măsură. Aici vorbim de fabricile de zahăr, despre celelalte fabrici de procesare care pot trece de la gazul natural la păcură sau au utilaje sau motoare care funcționează pe motorină. Evident că vorbim despre rambursarea accizei pentru produsele care au fost folosite în procesul de producere”, afirmă Vladimir Bolea

Ministrul a spus că anul 2022 este traversat de numeroase crize, inclusiv războiul din vecinătate și seceta din vară, care a evidențiat punctele slabe din sectorul agriculturii: lipsa sistemului de irigare, utilizarea unei tehnologii învechite de prelucrare a pământului și de recoltare a cerealelor, devalorizarea produselor pe piața internațională – amplifică criza pe fondul de majorare a accizei motorinei.

Până în prezent au fost recepționate peste două mii de cereri de solicitare de rambursare a accizei motorină, a spus șefa Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, Diana Coșalîc:

„2011 producători agricoli au solicitat sprijin financiar pentru a fi rambursată acciza motorinei utilizate până la 30 noiembrie. Cei care vor utiliza motorina și vor să depună cerere după 15 noiembrie vor putea depune dosarul pentru al doilea semestru. 114 producători au recepționat sursele financiare. Datele se modifică de la zi la zi, vineri erau 4,6 mil. lei achitate pe conturile solicitanților, și anume vorbim de utilizatorii agricoli care au utilizat această motorină, și chiar astăzi colegii vor mai transmite către trezorerie sursele financiare pentru a fi implementat acest mecanism”, afirmă Diana Coșalîc.

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău