Agricultorii îi răspund ministrului: Nu am cerut sprijin din bugetul de stat

  • 29 Iunie 2023 10:59
Agricultorii îi răspund ministrului: Nu am cerut sprijin din bugetul de stat

Declarațiile ministrului agriculturii, Vladimir Bolea, precum că cei 200 de milioane de lei identificați pentru agricultori sunt luați de la copii și bătrâni sunt iresponsabile și manipulatorii. Calificarea vine din partea reprezentanților Asociației „Forța Fermierilor”, care precizează că agricultorii nu au cerut ca acest sprijin să fie acordat din bugetul de stat. Mai exact, ei au cerut ca Guvernul să se adreseze Uniunii Europene pentru acordarea sprijinului financiar producătorilor agricoli din Republica Moldova, transmite IPN.

„Domnul Bolea cunoaște mai bine decât orice cetățean că agricultorii încă toamna anului 2022 au cerut ca Guvernul să se adreseze către Uniunea Europeană pentru acordarea sprijinului financiar producătorilor agricoli din Republica Moldova afectați concomitent de multiple crize. Anume așa au procedat țările din Bazinul Mării Negre, cum ar fi România, Polonia, Slovacia, Bulgaria și Ungaria. Accentuăm că fermierii nu au cerut să fie acordat acest sprijin din surse interne ale bugetului de stat sau de la gura copiilor și bătrânilor, așa cum a declarat domnul ministru. Rămâne mare-mare întrebare de ce persoanele abilitate nu și-au făcut treaba și au tărăgănat timp de nouă luni adresarea către UE. Nu am văzut să răspundă cineva pentru acest act de sabotaj”, se menționează într-un comunicat de presă al asociației.

Potrivit reprezentanților „Forța Fermierilor”, recent, cu mare întârziere, ministrul agriculturii a solicitat la Bruxelles suport financiar de circa 1,2 miliarde de lei pentru depășirea crizei fără precedent în agricultură. Asociația a propus reducerea acestei sume la 700 de milioane de lei, cu condiția că sprijinul de urgență să fie acordat exclusiv agricultorilor micro, mici și mijlocii. Mai mult ca atât, agricultorii erau de acord ca prima tranșa de salvare să fie alocată în mărime de 350 de milioane de lei. De asemenea, agricultorii atrag atenția că suma identificată în mărime de 200 de milioane de lei nu este cu mult mai mare față de banii alocați pentru majorarea salariilor miniștrilor și secretarilor de stat. Însă, nimeni nu refuză dublarea salariului „din contul copiilor și pensionarilor”.

„Domnul ministru, cunoaște toate cifrele unei catastrofe care deja se produce în rândurile fermierilor micro, mici și mijlocii. Acești oameni nu mai au rezerve să suporte doi ani la rând criza de proporție în ramura. Agricultorii actualmente se luptă pentru supraviețuire economică și salvarea satelor”, se arată în mesajul Asociației „Forța Fermierilor”. Reprezentanții acesteia atenționează că declarațiile iresponsabile și pline de populism electoral ale unor demnitarilor de rang înalt sunt foarte periculoase și provoacă doar tensiuni în societate.

În cadrul unei emisiuni, vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al agriculturii și industriei alimentare, a declarat că banii identificați pentru a sprijini agricultorii care au protestat în Piața Marii Adunări Naționale sunt luați de la copii și bătrâni. Ministrul respinge ultimatumul fermierilor și spune că Guvernul este în căutare de noi fonduri pentru a ajuta agricultorii. De asemenea, vicepremierul dă asigurări că regulamentul acordării subvențiilor este în proces de lucru, iar în scurt timp cei 200 de milioane de lei promiși agricultorilor vor fi repartizați prin intermediul Agenției de Intervenții și Plăți în Agricultură.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:48 %
Vint:4,63 m/s
Tue
18
Wed
14
Thu
15
Fri
13
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău