Agricultorii din R.Moldova tot mai des apelează la servicii și tehnologii care îi ajută să facă economii și le asigură o productivitate mai mare

  • 25 Februarie 2020 14:06
Agricultorii din R.Moldova tot mai des apelează la servicii și tehnologii care îi ajută să facă economii și le asigură o productivitate mai mare

Digitalizarea, robotizarea și implementarea tehnologiilor inovative sunt elemente esențiale pentru o agricultură performantă. De această părere sunt agricultorii din R. Moldova care tot mai des apelează la servicii și tehnologii care îi ajută să facă economii și le asigură o productivitate mai mare. O relatare de Aliona Savca pentru Radio România Chișinău.

Zinaida Plămădeală, este o tânără din raionul Ungheni care cultivă căpșuni. Anul acesta a câștigat un grant din partea Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) pentru construcția unei pepiniere performante pentru creșterea materialului săditor. Grație noilor tehnologii, speră să obțină recolte mai mari și de mai bună calitate.

„Pepinieră de tip nou pentru Republica Moldova deoarece până acum materialul săditor se creștea mai primitiv. Acum intenționăm să introducem, cumva, tehnologiile moderne, tot ce ține de digitalizarea acestor procese. Aducem agricultura la un nou nivel. Încercăm să promovăm practicile agricole responsabile, sustenabile. Inovațiile sunt la etapa de creștere a materialului săditor. Pentru că până acum se practică creșterea în sol. Solul este un purtător de bacterii, de infecții. Foarte ușor se poate de infecta. De aceea, planta devine și ea bolnavă. Noi o să creștem aceste plante în substrat, într-un fel de substanță neutră, în care nu se dezvoltă bacterii.”

În ultimii ani, tot mai mulți fermieri moldoveni apelează la utilizarea tehnologiilor avansate în agricultură, susține Ghenadie Cioinac, reprezentantul unei companii care oferă servicii de monitorizare a câmpurilor și tehnicii agricole. Acest lucru ușurează munca agricultorilor și reduce cheltuielile.

„Monitoring-ul din sateliți ne permite să evaluăm sectoarele problematice, monitoring-ul de la senzorii de pe stațiile meteo ne permit să face un pronostic a bolilor sau senzorii care ne permit vizualizarea și pronosticul apariției insectelor. Toate acestea ar servi ca o prevenire, ca o informație operativă instantaneu de pe toată suprafața, nu doar pe o margine a câmpului.”

Digitalizarea agriculturii și utilizarea tehnologiilor noi ar soluționa problema insuficienței forței de muncă, menționează decanul Facultății de Horticultură a Universității Agrare din Moldova, Gheorghe Nicolăescu.

„De exemplu în viticultură, la recoltarea strugurilor, dacă vorbim de strugurii pentru vin, pot fi recoltați mecanizați. O combină poate înlocui pe zi 100-120 de muncitori. Sub aspectul costurilor iese mai ieftin, dar și partea de viteză de lucru, productivitatea, randamentul este mai mare.”

Potrivit datelor ultimului recensământ agricol, suprafața agricolă utilizată în Republica Moldova constituie peste 1 milion 941 de mii de hectare. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
26,07
Cer senin
Umiditate:23 %
Vint:3,09 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
9
Sat
9
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău