Agricultorii au reluat protestele în centrul capitalei, organizând un marș cu tehnica agricolă pe Bulevardul Ștefan cel Mare, dar și în jurul clădirii Guvernului. Daniel Vodă: Autoritățile vor căuta soluții / VIDEO

  • 05 Decembrie 2023 14:50
Agricultorii au reluat protestele în centrul capitalei, organizând un marș cu tehnica agricolă pe Bulevardul Ștefan cel Mare, dar și în jurul clădirii Guvernului. Daniel Vodă: Autoritățile vor căuta soluții / VIDEO

Agricultorii au reluat protestele în centrul capitalei, organizând un marș cu tehnica agricolă pe Bulevardul Ștefan cel Mare, dar și în jurul clădirii Guvernului, informează Radio Chișinău. Fermierii cer, în continuare, sprijin financiar din partea statului, prin acordarea subvențiilor în anul 2024 și introducerea unui moratoriu la calcularea penalităților pentru creditele luate.

De cealaltă parte, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a spus că autoritățile vor căuta soluții, nu doar pentru acest domeniu, dar și pentru multe alte domenii. El a amintit că agricultorilor le-au fost oferite beneficii, referindu-se inclusiv la subvențiile de 1.9 miliarde de lei din acest an.

Zeci de agricultori, producători mici și mijlocii, au ieșit la protest în fața Guvernului, fiind nemulțumiți de rezultatele discuțiilor purtate cu autoritățile în ultimele două săptămâni.

Directorul executiv al Asociației Forța Fermierilor, Alexandr Suslari speră că marșul organizat va accelera o reacție din partea Guvernului. Prin acordarea banilor din fondul de subvenții pentru anul 2024, agricultorii (din categoria a doua) vor putea continua lucrările în câmp la 1 martie, a spus președintele Asociației Forța Fermierilor, Ion Plămădeală.

„Solicităm ceea ce am solicitat acum două săptămâni. Moratoriu, care inițial, era general, în urma discuțiilor a ajuns să fie unul țintit. Asta înseamnă să selectăm agricultorii care sunt cu mai mari dificultăți financiare, ca să putem să-i ajutăm cumva. Asta este prima problema. În contextul moratoriului, evident, trebuie să fie Comisia care să analizeze cine sunt agricultorii țintiți. Deci, în aceeași decizie a Comisiei pentru Situații Excepționale este nevoie să fie și această Comisie. Al treilea punct, pierderile pe care le-au suportat agricultorii la grupa a doua, trebuie compensate. Am propus să fie luată o parte din fondul de subvenționare pentru anul viitor, care deja este în fondul bugetului, o treime, care ne permite să salvăm parțial acești agricultori aflați în dificultate”, a precizat Ion Plămădeală.

Maria Jalbă se ocupă, de 11 ani, de agricultură în raionul Leova. Ea spune că prețul la care vinde orzul, de un lei și 90 de bani, este prea mic pentru a putea acoperi valoarea creditelor luate pentru investiții.

 „Noi avem tractor cumpărat din 2022, iar până acum am achitat doar procentul la bancă. Ideea este că, vrem să ne continuăm lucrul. Nu spunem să ne dați bani pentru a acoperi suma creditelor, noi vom munci singuri pentru asta, dar dacă prețul la cereale era unul bun, era să fim cu o treaptă mai sus”.  „Noi când trebuia să întoarcem creditul, cei de la bancă ne-au spus să vindem roada. Un leu 90 de bani orzul. Noi avem 190 de mii de lei primul credit, noi trebuie să vindem 100 de tone de orz ca să-l plătim. Dar celelalte credite? Avem patru pe lună”, a menționat aceasta.

„Noi și azi vrem să mergem acasă, cât timp vom fi auziți. Cât timp nu suntem auziți, din păcate, vom sta aici și vom îngheța, și noi, și poliția, toți”, a mai adăugat Maria Jalbă.

Fermierii au instalat tractoarele în fața Guvernului, în urmă cu două săptămâni. Ei se plâng de incapacitatea de acoperire a cheltuielilor investițiilor, pe fondul crizelor din ultimii ani și cer de la autorități subvenții pentru prejudiciile suportate și amânarea termenului de achitare a creditelor luate de la bănci.

Anterior, ministrul Agriculturii Vladimir Bolea a declarat că pentru amânarea penalităților la credit nu există pârghii legale, iar ajutoarele pentru fermieri urmează să fie țintite.

Fermierii susțin că vor organiza câte două marșuri pe zi. „Suntem deschiși să dialogăm. Sperăm că marșurile vor ajuta ca să fim auziți!”, a declarat Alexandr Slusari.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:23 %
Vint:5,14 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău