Agricultorii au primit subvenții de peste 600 milioane de lei de la începutul anului

  • 30 Mai 2023 11:18
Agricultorii au primit subvenții de peste 600 milioane de lei de la începutul anului

Agricultorii au primit subvenții de peste 600 milioane lei de la începutul anului, ceea ce constituie cca. 40% din valoarea Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural. Autoritățile reorganizează Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, iar Guvernul urmează să semneze săptămâna viitoare un credit cu Banca Mondială de 55 de milioane de dolari care prevede o componentă de 6,5 milioane de dolari pentru fortificare AIPA și ANSA, scrie Radio Chișinău.

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a comunicat că în scopul sporirii gradului de pregătire pentru aderarea la UE, Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură va fi restructurată. El a comunicat că s-a finalizat prima etapă a procesului de reorganizare, fiind create direcții noi: Direcția industria alimentară și Serviciul analiza prețurilor de piață:

 Astăzi suntem în proces de selectare a candidaților la funcții de conducere în aceste direcții. În primul rând s-a finalizat primul proces de dublare a numărului de angajați, evident că este vorba și despre majorarea salariilor. Pe data de 5 iunie va fi semnat între Guvernul Rep. Moldova și Banca Mondială un credit de 55 de milioane de dolari care prevede o componentă de 6,5 milioane de dolari pentru fortificare AIPA și ANSA”, spune Vladimir Bolea.

Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură are în acest an un buget de 1 miliard și 500 milioane de lei. Peste 460 de milioane de lei au fost îndreptați spre  achitarea subvențiilor post-investiționale, demararea a 30 proiecte start-up pentru care au fost alocate cca 12 milioane de lei; implementarea a 110 proiecte ce contribuie la dezvoltarea localităților rurale, în sumă de aproximativ 89 de milioane de lei, a declarat în cadrul evenimentului Directorul interimar al Agenției de Intervenție și Plăți în Agricultură, Diana Coșalîc:

 În acest an avem de administrat 1 miliard și 500 milioane de lei. La ziua de astăzi agenția deja a distribuit pe contul beneficiarilor de subvenții 600 milioane de lei. Vorbim despre 2.853 de producători agricoli care au primit sprijin financiar. Revitalizarea sectorului zootehnic și modernizarea plantațiilor multianuale, cifrează câte 10% per domeniu, vorbim aici de circa 60 de milioane de lei pe fiecare domeniu în parte. Odată ce vom fi fortificați, odată ce va spori numărul de personal în cadrul agenției va fi posibilă diminuarea termenului de examinare a dosarelor, va fi posibilă verificarea corectă cu riscuri minime de fraudă și corupție a dosarelor depuse de producătorii agricoli”, a spus Diana Coșalîc.        

În cea mai mare parte, agricultorii sunt interesați să dezvolte infrastructura post-recoltare și procesare, să procure tehnică și utilaj agricol. Totodată, aceștia solicită rambursarea ratei la creditele accesate

 „Vreau să vă informez că la rectificarea bugetară Ministerului Agriculturii i s-au dat în plus 100 de milioane de lei, fapt care va permite deschiderea măsurilor de subvenționare a accizei în totalitate la agricultorii micro, mici și mijlocii și 30% la agricultorii mari. Ministerul Agricultorii împreună cu AIPA sunt axați și muncesc zi de zi în interesul agricultorilor”, a spus Vladimir Bolea.

Anterior, Forța Fermierilor a prezentat autorităților o listă cu revendicări, atenționând că, dacă acestea nu vor fi îndeplinite până pe 3 iunie, atunci pe 7 iunie vor organiza un protest masiv.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:3,09 m/s
Mon
17
Tue
19
Wed
16
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău