Agricultorii anunță proteste și cer declararea stării excepționale în agricultură: Vă dați seama ce înseamnă pentru un singur raion pierderi de peste 150 de milioane de lei?

  • 16 Iulie 2020 17:12
Agricultorii anunță proteste și cer declararea stării excepționale în agricultură: Vă dați seama ce înseamnă pentru un singur raion pierderi de peste 150 de milioane de lei?

Agricultorii din raioanele Căușeni și Ștefan-Vodă anunță proteste dacă Guvernul nu va întreprinde măsuri pentru a-i ajuta pe cei care au avut de suferit de pe urma secetei și a ploilor cu grindină care le-a compromis roadă în acest an. Aceștia au înaintat o serie de revendicări prin care cer să fie scutiți de plata impozitelor, dar și să fie li se acopere o parte din cheltuieli pentru procurarea materialului semincer.

Potrivit agricultorilor, în raionul Ștefan Vodă, în urma grindinei de 7 iulie, au fost distruse aproape 5000 de hectare de livezi, porumb și de floarea soarelui. Pagubele se ridică la 100 de milioane de lei. Seceta a afectat 23 de mii de hectare însămânțate cu grâu de toamnă, provocând pierderi de 123 de milioane de lei. Totodată, rămâne în continuare o problemă funcționarea instalațiilor anti-grindină, după cum spune un fermier din comuna Feștelița:

În primul rând, nu am putut să scăpăm de secetă pentru că nu depindea numai de noi, dar sectoarele acestea de antigrindină, fiindcă eu activez de mulți ani și am luptat pentru ca să reabilităm tunurile de gheață. Le-am reabilitat, dar nu știu pentru ce se mai plătesc acolo salarii la oameni dacă nu le pun în funcțiune atunci când trebuie. Acele 5000 de hectare care au fost afectate pe teritoriu, eu cred că puteau fi apărate lucrând eficient tunurile de gheață.

Nici în raionul Căușeni situația nu este mai bună, susține producătorul agricol Andrei Melinte.

Avem, într-adevăr, o situație catastrofală și în raion la noi. Începând cu data de 23 iunie și până la 7 iulie au fost lovite de gheață mai multe gospodării agricole. Practic orice gospodărie din raion a fost afectată de secetă. Este vorba de peste 21 de mii de hectare de culturi de grâu care au fost compromise în totalitate. Suma estimată este de 150 de milioane de lei pierderi. Vă dați seama ce înseamnă pentru un sector agrar, pentru un singur raion peste 150 de milioane de lei?

Agricultorii au înaintat Guvernului o serie de revendicări prin care cer declararea stării excepționale în agricultură pentru zona centru și sud-est a țării, cu eliberarea certificatelor de stare de forță majoră pentru a le permite agricultorilor reeșalonarea datoriilor față de agricultori. Totodată, ei solicită scutirea de plata impozitelor salariale, pe venit și cel funciar pe o perioadă de 12 luni. Mai mult, aceștia acoperirea pagubelor suferite de către întreprinderile agricole în urma grindinei, în proporție de 50 la sută din pierderile estimate.

Reprezentanții Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului nu au comentat, deocamdată, revendicările agricultorilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:2,57 m/s
Wed
5
Thu
4
Fri
5
Sat
8
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău