Agricultori cer instituirea stării excepționale în agricultură

  • 27 Iulie 2020 16:19
Agricultori cer instituirea stării excepționale în agricultură

Agricultori din raioanele Ștefan Vodă și Căușeni protestează, la intrarea în orașul Căușeni, nemulțumiți că nu au primit nicio soluție din partea Guvernului în legătură cu situația dezastruoasă din sectorul agricol. Protestatarii au venit cu tractoare, pe care le-au parcat pe marginea drumului. Agricultorii cer declararea stării excepționale în agricultură pentru zona de centru și sud-est a țării, cu eliberarea certificatelor de forță majoră, pentru a permite agricultorilor reeșalonarea datoriilor față de bănci, transmite IPN.

Potrivit lui Andrei Dînga, agricultor și consilier raional din Ștefan Vodă, măsura respectivă nu suportă amânare. De asemenea, agricultorii cer identificarea resurselor financiare pentru acoperirea cheltuielilor la procurarea materialului semincer pentru grâul de toamnă. „Cel strâns acum nu poate fi semănat”, a explicat Andrei Dînga.

Alte cerințe țin de scutirea de plata impozitelor salariale pe venit și funciar pe o perioadă de 12 luni și instituirea unui moratoriu la plata penalităților pentru întârzierile ce țin de aceste taxe. De asemenea, este solicitată acoperirea în proporție de cel puțin 50% a pagubelor financiare suferite de către întreprinderile agricole în urma căderii masive a grindinei.

Agricultorii spun că au pierderi extrem de mari și că nu au de unde întoarce creditele la bănci. Unul din protestatari prezenți a spus că doar starea excepțională în agricultură l-ar ajuta să iasă din încurcătură. Altfel va da faliment. Un alt agricultor din Baimaclia, Căușeni, a relatat că, potrivit constatărilor Comisiei pentru Situații Excepționale, cerealele din prima grupă au fost compromise în proporție de 80%. Iar din grupa a doua, porumbul 100% și floarea soarelui 80%.

Premierul Ion Chicu a declarat astăzi, 27 iulie, după ședința conducerii de vârf a țării, că agricultorii care au suferit în urma secetei ar putea beneficia de suport suplimentar. Banii vor fi alocați în funcție de pierderile înregistrate. ,,Va fi necesar un suport pentru agricultori. Am alocat acele 100 de milioane de lei în Fondul de subvenționare, astăzi cu colegii vom definitiva regulamentul de repartizare a acestor bani pentru a ajuta celor care au suferit în urma secetei”, a spus premierul.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,57 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău