Agentul guvernamental la CEDO a sesizat Procuratura Generală referitor la cazul „Gemenii”

  • 21 Februarie 2020 17:29
Agentul guvernamental la CEDO a sesizat Procuratura Generală referitor la cazul „Gemenii”

Agentul guvernamental la CEDO, Oleg Rotari, a sesizat Procuratura Generală privind cauza Ojog și alții v. Republica Moldova, referitoare la Centrul comercial Gemenii. Procuratura este solicitată, în calitate de autoritate competentă, să inițieze proceduri sau să adopte hotărâri în legătură cu încălcările constatate prin hotărârea CEDO în care Guvernul de la Chișinău a fost condamnat să achite despăgubiri de 1 500 000 de euro și să întoarcă imobilul în proprietatea foștilor deținători.

Hotărârea pe fond a fost pronunțată de CEDO în decembrie 2011, dar agentul guvernamental nu a depus la acea vreme cerere de revizuire împotriva actelor judecătorești, ce au încălcat drepturile fundamentale ale reclamanților, se menționează într-un comunicat al Ministerului Justiției.

”La 13 decembrie 2011, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (în continuare „Curtea”) a pronunțat hotărârea în cauza Ojog și alții v. Republica Moldova (nr. 1988/06) cu privire la fondul cauzei, constatând că autoritățile naționale au încălcat dreptul reclamanților la un proces echitabil prin casarea ilegală, la 20 iulie 2005, a unei hotărâri judecătorești irevocabile în favoarea lor. De asemenea, Curtea a constatat că a avut loc și încălcarea dreptului reclamanților de proprietate prin adoptarea de decizii irevocabile, în defavoarea reclamanților, la 14 decembrie 2006 și 25 ianuarie 2007, de către Curtea Supremă de Justiție. Ea a rezervat aplicarea Articolului 41 din Convenție pentru o procedură ulterioară. Nicio cerere de revizuire în acest sens nu a fost depusă în baza prevederilor legale.

La 18 februarie 2020 Curtea a pronunțat hotărârea cu privire la satisfacția echitabilă în prezenta cauză. Curtea a concluzionat, cu privire la prejudiciul material, că în urma încălcării drepturilor reclamanților, aceștia au fost lipsiți ilegal de proprietatea lor în cadrul Casei de comerț „Gemeni” SA. Deși reclamanții au solicitat despăgubiri pentru prejudiciul material în valoare de aproximativ 30 milioane de euro, Guvernul a contestat aceste pretenții, iar în final Curtea a estimat valoarea acestei proprietăți la 2 120 000 de euro. Cu toate acestea, Guvernul va trebui să plătească reclamanților această sumă în decurs de trei luni, doar în cazul în care va eșua să le restituie acestora imobilele respective.

Adițional, Curtea a statuat că reclamanților le-a fost provocat un prejudiciu material prin incapacitatea acestora de a beneficia în urma dării în locațiune a proprietăților lor, estimând prejudiciul în acest sens la 1 500 000 de euro.

Curtea a considerat că reclamanții au suferit din cauza stresului și a frustrării provocate de casarea deciziilor irevocabile pronunțate anterior în favoarea lor, acordându-le, din acest motiv, suma totală de 5000 de euro în calitate de despăgubire pentru prejudiciul moral.

În cele din urmă, Curtea a considerat necesar să acorde reclamanților 2000 de euro pentru costuri de reprezentare și 8000 de euro pentru cheltuieli de expertiză.

Astfel, prin prezenta, la indicația Ministrului Justiției din 18.02.2020, precum și în baza art. 25 alin. (3) din Legea nr. 151 din 30 iulie 2015 cu privire la Agentul guvernamental, ținând cont de explicațiile menționate supra, vin cu prezenta sesizare în adresa Procuraturii Generale în calitate de autoritate competentă să inițieze proceduri sau să adopte hotărâri în legătură cu încălcările constatate”, se arată în sesizarea Agentului Guvernamental adresată procurorului general.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău