Agențiile de reglementare medicală din UE sprijină schemele de vaccinare anti-COVID printr-o combinație de seruri diferite

  • 07 Decembrie 2021 16:28
Agențiile de reglementare medicală din UE sprijină schemele de vaccinare anti-COVID printr-o combinație de seruri diferite

Agențiile de reglementare medicală din Uniunea Europeană au recomandat că vaccinurile anti-COVID-19 pot fi administrate printr-o combinație de seruri diferite ("mix-and-match"/ "amestec și potrivire"), atât în cadrul schemelor inițiale de inoculare, cât și în ceea ce privește administrarea dozei de supra-rapel ("booster"), în contextul în care continentul european se confruntă cu o creștere a numărului de infectări provocate de noul coronavirus înaintea Crăciunului, informează Reuters.

Dovezile medicale sugerează că o combinație bazată pe vaccinuri cu vector viral și vaccinuri cu ARN mesager produce niveluri ridicate de anticorpi împotriva coronavirusului care declanșează COVID-19, au precizat Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) și Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) într-un comunicat comun, publicat marți.

O astfel de abordare "ar putea să ofere flexibilitate în privința opțiunilor de vaccinare, în special pentru a reduce impactul asupra campaniilor de vaccinare dacă unul dintre vaccinuri nu este disponibil dintr-un anumit motiv", au adăugat specialiștii de la EMA și ECDC, îndemnându-i totodată pe cetățenii europeni să se vaccineze cu schemă completă împotriva COVID-19.

Comunicatul de marți vine în sprijinul unui studiu de amploare publicat luni, potrivit căruia prima doză a vaccinului AstraZeneca sau a vaccinului Pfizer-BioNTech urmată la nouă săptămâni de o doză a vaccinului Moderna generează o reacție imunitară mai bună.

Cu toate acestea, EMA și ECDC spun că studii mai ample sunt necesare pentru a sprijini utilizarea schemei de vaccinare de tip "mix-and-match" la persoane cu sisteme imunitare slăbite, precum persoanele vârstnice sau cele cu boli cronice, inclusiv cancer, precum și pentru schemele de vaccinare cu vaccinuri ARN mesager administrate în două doze.

Longevitatea protecției oferite de vaccinurile anti-COVID-19 este atent analizată și lumea întreagă încearcă să monitorizeze cât mai exact răspândirea variantei Omicron, într-o perioadă în care numeroase guverne impun restricții noi și accelerează campaniile de vaccinare care îi vizează pe copii, precum și cele axate pe administrarea dozelor "booster".

Campania oficială de vaccinare anti-COVID-19 pentru copiii din grupa de vârstă 5-11 ani va debuta în Uniunea Europeană săptămâna viitoare.

Recomandările EMA și ECDC au menirea de a le ajuta pe statele din Uniunea Europeană să își deruleze mai eficient propriile campanii naționale de vaccinare înainte de orice aprobare oficială la nivel european, în timp ce agențiile medicale continuă să studieze datele medicale obținute din scheme de vaccinare bazate pe combinarea unor seruri diferite.

Statele Unite au autorizat deja schema de vaccinare "mix-and-match", în timp Organizația Mondială a Sănătății (OMS) analizează această abordare.

EMA și ECDC nu au analizat vaccinuri care nu sunt autorizate în Uniunea Europeană. În această regiune au fost aprobate până în prezent vaccinurile dezvoltate de AstraZeneca, Pfizer-BioNTech, Moderna și Johnson&Johnson.

Multe țări au început deja să folosească schemele de vaccinare de tip "mix-and-match" cu mult timp înainte ca seturile robuste de date medicale să devină disponibile, întrucât se confruntau cu creșteri puternice ale numărului infectărilor, stocuri reduse de seruri și campanii lente de imunizare cauzate de îngrijorările legate de siguranța vaccinurilor anti-COVID-19. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:50 %
Vint:4,63 m/s
Thu
19
Fri
20
Sat
18
Sun
17
Mon
16
Arhivă Radio Chișinău