Agenții economici vor fi încurajați să doneze produsele alimentare pe care nu le pot comercializa. Modificări propuse în Codul fiscal

  • 10 Aprilie 20:40
Agenții economici vor fi încurajați să doneze produsele alimentare pe care nu le pot comercializa. Modificări propuse în Codul fiscal

Agenții economici vor fi încurajați să doneze produse alimentare organizațiilor caritabile și băncilor de alimente pentru a ajuta persoanele vulnerabile și a preveni risipa alimentară. Potrivit Direcției comunicare și relații publice a Parlamentului, o inițiativă legislativă prin care se propune modificarea Legii privind prevenirea pierderii și risipei de alimente și a Codului fiscal al Republicii Moldova urmează a fi examinată în ședința plenară a Parlamentului, după ce, astăzi, a fost discutată de Comisia economie, buget și finanțe.

Conform proiectului, vor putea fi donate o serie de produse alimentare a căror siguranță alimentară nu a fost compromisă. Este vorba despre produsele care și-au pierdut aspectul comercial din cauza deteriorării ambalajului secundar, produsele care nu întrunesc specificațiile producătorului privind variațiile de culoare, dimensiune sau formă, produsele cu erori de etichetare, precum și în condițiile existenței unui excedent de alimente preconizate pentru un anumit sezon de vacanță sau sărbători specifice, scrie Bizlaw.md.

Proiectul stipulează și unele completări la Codul fiscal al Republicii Moldova. Astfel, operatorul economic care va dona produse alimentare va beneficia de aceleași facilități și deduceri fiscale ca și în cazul  reziduurilor, deșeurilor și perisabilității naturale. Deducerea alimentelor transferate prin donație de către operatorii din domeniul alimentar va fi în limitele aprobate anual de către conducătorii instituțiilor.

”În Republica Moldova, din 2022, există cadru normativ care reglementează donația de alimente către organizații beneficiare în scopul recuperării și redistribuirii alimentelor către beneficiari social vulnerabili, cantine sociale etc. Legea 299/2022 privind prevenirea pierderii si risipei alimentare, intrată în vigoare la 25.05.2023, din anumite considerente nu e funcțională momentan. Nu s-a reușit până acum niciun transfer de alimente prin donare, în sensul legii, din partea operatorilor economici din domeniul agroalimentar”, menționează autorii inițiativei legislative în nota informativă la proiectul de lege.

În Uniunea Europeană se estimează că circa 20 % din totalul alimentelor se pierd sau se irosesc, iar costurile asociate sunt estimate la circa 143 miliarde de euro. În Republica Moldova, nu există date statistice privind risipa alimentară, însă rapoartele Serviciului Fiscal de Stat pentru anul 2022 arăta că peste 800 de agenți economici casează drept pierderi și reziduuri în valoare de peste 1,4 miliarde de lei. Totodată, în mediu un locuitor al țării aruncă anual la gunoi de acasă circa 76 kg de mâncare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
29,24
Nori împrăștiați
Umiditate:54 %
Vint:5,66 m/s
Sat
27
Sun
27
Mon
24
Tue
25
Wed
26
Arhivă Radio Chișinău