Agenții economici solicită optimizarea controalelor ANSA la hotar

  • 09 Iunie 2020 14:43
Agenții economici solicită optimizarea controalelor ANSA la hotar

Agenții economici solicită optimizarea controalelor de către agenții Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) la hotar prin modificarea unor prevederi din Regulamentul privind modul de trecere a frontierei de stat a mărfurilor supuse controlului de către ANSA, informează Bilzaw.md.

Potrivit sursei citate, aceste modificări se referă la procedurile de efectuare a controlului la frontieră a produselor alimentare de origine non-animală. La moment inspectorii ANSA fac un control de 100% din loturile cu produsele alimentare de acest tip, deoarece nu aplică sistemul de management al riscurilor care prevede că doar produsele care prezintă un risc sporit trebuie să fie supuse verificării. Pentru controlul unui singur lot de produse, importatorul achită  între 50 și 450 de lei. Doar în trei luni, pentru controale importatorii au achitat peste 4 milioane 600 mii lei.

Agenții economici moldoveni solicită reducerea ratei de control, de la 100% la 10%, așa ca în statele UE. Acest lucru trebuie să ducă la diminuarea cheltuielilor suportate de importatori în procesul efectuării controalelor de către inspectorii ANSA. Iar aceștia din urmă vor putea să-și eficientizeze activitatea la hotar prin efectuarea controalelor doar acelor loturi care prezintă un risc sporit.

Subiectul a fost discutat în cadrul unei ședințe on-line organizate pe platforma Consiliului Economic. La dezbateri au participat reprezentanți ai asociațiilor de business, ai ANSA și ai Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău