Agenții economici din domeniul hotelier au intrat în vizorul Consiliului Concurenței

  • 23 Februarie 2017 14:54
Agenții economici din domeniul hotelier au intrat în vizorul Consiliului Concurenței

Unii hotelieri din Moldova obișnuiesc să inducă în eroare consumatorii afișând un număr de stele mai mare decât în realitate. Potrivit Corneliei Gorincioi, șefa Direcției concurență neloială a Consiliul Concurenței, printre încălcările comise de aceștia mai sunt deturnarea clientelei, discreditarea concurenților sau plasarea publicității neautentice.

Astfel, în anul 2015, pentru plasarea publicității incorecte au fost date amenzi în valoare 300.000 de lei, iar anul trecut, la sesizarea Agenției Turismului, Consiliul Concurenței a întocmit circa 40 de procese contravenționale, scrie bizlaw.md.

Totodată, doar jumătate dintre cele 215 unități de cazare verificate, dețineau acte de clasificare. Directorul general al Agenției Turismului, Stanislav Rusu, afirmă că, în curând, va fi lansat un registru electronic al turismului. Astfel, administratorii vor opține actele de clasificare doar bifând în registru criteriile la care corespund. Potrivit acestuia, în acest fel va fi exclus contactul cu factorul uman și va dispărea riscul coruperii. Mai mult, Stanislav Rusu susține că, ulterior, hotelurile vor fi verificate dacă corespund cerințelor și numărului de stele obținute. Totodată, registrul va fi disponibil pentru prestatorii de servicii turistice, aceștia având astfel acces la informația despre toate unitățile de cazare.

Pentru a evita problemele din domeniul hotelier, astăzi, în cadrul unei ședințe organizate cu reprezentanții pieței hoteliere, a fost semnat Acordul de cooperare bilaterală între Consiliul Concurenței și Agenția Turismului a Republicii Moldova.

Amintim că, la sfârșitul anului trecut Consiliul Concurenței a sancționat mai mulți agenți economici din domeniu, aplicând amenzi de peste 50.000 mii de lei. Aceștia au fost amendați pentru că au indus în eroare clienții prin atribuirea unui număr mai mare de stele unităților de cazare. Menționăm că atribuirea titlului de ”hotel” și a numărului de stele face parte din competențele Agenției Turismului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:3,09 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău