Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională anunță un concurs de granturi în valoare totală de 13 milioane de lei pentru susținerea vinificatorilor din R. Moldova

  • 20 Iulie 2023 13:30
Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională anunță un concurs de granturi în valoare totală de 13 milioane de lei pentru susținerea vinificatorilor din R. Moldova

Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) anunță un concurs de granturi în valoare totală de 13 milioane de lei pentru susținerea vinificatorilor din Rep. Moldova. Granturile vor ajuta companiile să diversifice produsele pe piața de export și să consolideze poziția vinului moldovenesc în lume. Exportatorii de vinuri pot solicita, per companie, ajutor nerambursabil de până la un milion de lei, transmite Radio Chișinău.

Lansarea Programului de Granturi pentru Promovarea Exportului Vinului Moldovei va oferi producătorilor de vinuri oportunitatea să testeze piețele  internaționale și să crească nivelul de competitivitate, a spus ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea.

„Aceste programe vin să vă susțină pentru a vă exporta producția. MAIA, Ministerul Economiei, Guvernul, vine să creeze oportunități, dar noi nu putem lucra în locul vostru. Noi nu putem vinde în locul vostru. Totul e legat de vinificatori. Și din acest considerent, ceea ce se va întâmpla ulterior în procesul de lucru cu USAID, eu fac apel să vă implicați în procesele acestea. Ei nu vin doar cu banul, că vă dau un milion, 500 mii,  600 mii ... Ei vin cu experiență, cu practica și expertiza tehnică”, a spus Bolea.

Scopul programului anunțat este de a stimula și a diversifica exporturile de vinuri de calitate, promovând accesul către piețele netradiționale, a spus  șeful-adjunct al Misiunii USAID Moldova, John P. Riordan.

„Prin promovare și marketing amplificăm ca vinul dvs, vinul din Moldova, să ajungă la noi audiențe. Am vrea să vă sprijinim în atingerea acestui nivel înalt și acestor standarde înalte de marketing. Prin  aceste granturi noi venim să sprijinim sectorul vitivinicol pentru a-l ajuta să își deschidă întregul potențial, să își valorifice întregul potențial”, a menționat John P. Riordan

Aproximativ 20 de companii din domeniul vitivinicol din Rep. Moldova sunt eligibile pentru astfel de proiecte. Ajutorul nerambursabil de un milion de lei per companie este un gest de susținere a vinificatorilor moldoveni în procesul de a învăța cum să își vândă produsul, a spus șefa Oficiului Național al Viei și Vinului, Elizaveta Breahna.

„Să exportăm vinul nostru finit, atunci cu mândrie vom ști că acesta este vinul nostru moldovenesc. Un vin de calitate vrac noi nu știm cum ajunge pe raft și cum el este înțeles de consumator, deoarece nu îi putem monitoriza trasabilitatea. Noi avem mult de lucrat începând de la vie, noi acum vrem un vin sustenabil, noi avem de reorganizat plantațiile, să putem lucra mecanizat, automatizat, digitalizat, cum doriți spuneți, că nu avem brațe de muncă”, a declarat Breahna.

Termenul de încheiere a Programului de granturi anunțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională este 30 noiembrie anul curent.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:5,14 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău