Agenția Servicii Publice recepționează cererile de înregistrare în Lista beneficiarilor desemnării procentuale

  • 04 Septembrie 2023 19:39
Agenția Servicii Publice recepționează cererile de înregistrare în Lista beneficiarilor desemnării procentuale

Agenția Servicii Publice (ASP) a început să recepționeze cererile de înregistrare în Lista beneficiarilor desemnării procentuale. Pentru a deveni beneficiari ai mecanismului de desemnare procentuală, solicitanții (asociațiile obștești, fundațiile, instituțiile private, cultele religioase și părțile componente ale acestora), care întrunesc cumulativ condițiile prevăzute de legislație, trebuie să depună la Agenția Servicii Publice sau la subdiviziunile teritoriale o cerere de înregistrare în Lista beneficiarilor desemnării procentuale (în scris sau în format electronic).

Cererea de participare la mecanismul de desemnare procentuală se depune în forma și în modul stabilit de Agenție în perioada 1 septembrie – 30 septembrie a fiecărui an  (formularul este disponibil online la: Cererea de înregistrare în Lista beneficiarilor desemnării procentuale), cu anexarea certificatului emis de instituția bancară privind deschiderea contului bancar în monedă națională, scrie Bizlaw.md.

Organizațiile beneficiare incluse în lista beneficiarilor desemnării procentuale   în anii anteriori sunt înscrise automat în lista beneficiarilor pentru anul următor, cu condiția că nu au datorii la bugetul public național pentru perioadele fiscale anterioare. Verificarea lipsei datoriilor la bugetul public național se realizează de către ASP din oficiu, fără a fi necesară întreprinderea cărorva acțiuni de către beneficiarul desemnării procentuale.

În cazul apariției modificărilor în datele din Registrul de stat al unităților de drept (modificarea denumirii, administratorului, sediului, contului bancar, ș.a.)  beneficiarii desemnării procentuale, trebuie să notifice Agenției Servicii Publice pentru a asigura actualizarea datelor incluse în Lista beneficiarilor desemnării procentuale.

Desemnarea procentuală este procesul în care persoanele fizice plătitoare de impozite direcționează 2% din suma impozitului pe venit obținut în anul precedent, către organizațiile neguvernamentale care acționează în interes public și către organizațiile religioase.

În anii 1990 și 2000, mai multe țări din Europa Centrală și de Est au introdus mecanisme care permit cetățenilor direcționarea a 1% sau 2% din impozitul pe venit către sectorul neguvernamental. În Republica Moldova, desemnarea procentuală ( ”Legea 2%”)  este pusă în aplicare începând din 1 ianuarie 2017.

Scopul principal pentru introducerea mecanismului de desemnare procentuală este de a acumula fonduri și de a susține financiar organizațiile nonprofit. Organizațiile care vor primi desemnări procentuale vor utiliza o parte considerabilă din aceste sume pentru realizarea unor activități de utilitate publică în interes general sau în interesul unor colectivități locale. Mai mult decât atât, mecanismul 2% este un instrument de democrație participativă. Persoanele care fac desemnări procentuale se implică, de fapt, în procesul de repartizare a bugetului public.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
16,07
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău