Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței va verifica respectarea regulilor de comerț a pungilor și veselei din plastic

  • 14 Ianuarie 14:10
Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței va verifica respectarea regulilor de comerț a pungilor și veselei din plastic

Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței a anunțat că s-a autosesizat cu privire la comercializare pungilor și veselei din plastic, în contextul intrării în vigoare a prevederilor care interzic acest lucru, transmite Bizlaw.md.

Săptămâna trecută, inspectorii din cadrul Agenției, au efectuat acțiuni de control pentru verificarea respectării prevederilor legale, în cazul comercializării veselei din plastic în Piața Agro-Mondial mun. Chișinău, notează sursa citată.

Inspectorii au depistat încălcarea regulilor cu privire la comercializarea farfuriilor și altor accesorii ale serviciilor de masă, de unică folosință, fabricate din plastic, fiind scoase din circuitul comercial 196 farfurii din plastic de unică folosință și 186 accesorii ale serviciilor de masă, interzise prin lege.

În privința persoanelor responsabile a fost pornit proces contravențional în baza art. 273 pct. 18) Cod contravențional, care prevede sancțiune sub formă de amendă în mărime de la 60 la 90 de unități convenționale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 120 la 240 de unități convenționale sau cu amendă în mărimea valorii produsului respectiv, dar nu mai puțin de 240 de unități convenționale, aplicată persoanei juridice.

Agenția notează că va continua măsurile de verificare la întreprinderile comerciale și de alimentație publică, indiferent de tipul de proprietate și forma juridică de organizare, precum și la persoanele fizice care practică comerțul, privind respectarea regulilor de comerț manifestată prin utilizarea/comercializarea farfuriilor, paharelor, altor accesorii ale serviciilor de masă și bețișoarelor, de unică folosință, fabricate din plastic, cu excepția celor biodegradabile, inclusiv pungile de transport din plastic

Amintim că, începând cu 1 ianuarie 2021, se interzice utilizarea/comercializarea farfuriilor, paharelor, altor accesorii ale serviciilor de masă și bețișoarelor, de unică folosință, fabricate din plastic, cu excepția celor biodegradabile.

Conform prevederilor art.400 și 408 din Codul Contravențional al Republicii Moldova sunt în drept să examineze respectarea normelor și regulilor de desfășurare a activităților de comerț, inclusiv prin constatarea contravențiilor și încheierea proceselor verbale, agenții constatatori din cadrul Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței și Ministerului Afacerilor Interne.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
5
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:4,12 m/s
Sun
7
Mon
5
Tue
0
Wed
0
Thu
1

Curs oficial BNM 24 Ianuarie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.1921 -0.0000
USD 17.4521 -0.0000
RON 4.3476 -0.0000
UAH 0.6167 -0.0000
RUB 0.2364 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău