Agenția Navală oferă noi informații despre nava ce a transportat substanța ce ar fi cauzat explozia puternică de la Beirut
-
05 August 2020 13:36
Agenția Navală a Republicii Moldova neagă faptul că deflagrația de ieri, din portul capitali Libanului, Beirut, soldată cu aproape 100 de morți și peste 4000 de răniți, a avut loc din cauza unei nave sub pavilionul Republicii Moldova. Potrivit unui comunicat al Agenției, nava Rhosus a fost înregistrată în Registrul de Stat al Navelor în 2012, însă a fost radiată doi ani mai târziu, din cauza expirării documentelor de înregistrare.
Sursa citată mai menționează că la momentul exploziei, vasul-cargo era înregistrat pe o companie din Panama, iar proprietarul îl abandonase în portul din Beirut, pentru că avea probleme financiare.
Mai mult, cei de la Agenția Navală spun că nava Rhosus a fost antrenată în voiaj între portul Batumi (Georgia) spre Mozambic. Pe durata voiajului, echipajul a depistat o defecțiune tehnică, remedierea căreia nu a fost posibilă pe mare și la 21 noiembrie 2013 a intrat în portul Beirut (Liban), cu scopul remedierii acesteia și continuarea voiajului în siguranță. Nava și marfa au fost însă revendicate în port, din cauza că armatorul avea probleme financiare. Într-un final, proprietarul a abandonat nava și echipajul. Iar marfa din navă a fost depozitată de autoritățile locale în depozitele portuare, și nu erau la bordul navei.
„De menționat că nava nu a fost reținută din cauza deficiențelor tehnice, ci din cauza aplicării reținerii pentru datoriile armatorului. Conform rapoartelor de inspecție ale Memorandumului de înțelegere privind controlul statului port la Marea Mediterană, a cărui stat membru este Libanul, nava Rhosus a fost inspectată ultima oară la data de 08.06.2013 în portul Saida, fără a fi reținută, iar informații privind reținerea navei Rhosus în portul Beirut în noiembrie 2013 nu figurează. Conform uzanțelor din domeniul transportului maritim comercial, autoritățile portuare pot reține nava sau marfa din cauza unor revendicări apărute. Reținerea a fost aplicată navei și mărfii, cea din urmă fiind stocată într-un depozit portuar din portul Beirut. În rezultatul celor menționate, proprietarul navei a abandonat nava și echipajul”, se arată în comunicatul Agenției Navale a Republicii Moldova.