Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor: De mâine poate fi folosit „Certificatul de sănătate”

  • 21 Februarie 17:29
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor: De mâine poate fi folosit „Certificatul de sănătate”

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) reamintește că, începând de mâine, intră în vigoare modificările legislative ce prevăd facilitarea activității în domeniul alimentar, transmite MOLDPRES.

Astfel, Certificatul de inofensivitate privind respectarea limitelor maxime admise (LMA) de reziduuri de pesticide și ale conținutului de nitrați în materia primă și/sau în produsele alimentare de origine vegetală a fost abrogat și nu se va mai elibera. Acesta a fost înlocuit cu „Certificatul de sănătate”.

„Certificatul de sănătate este un document opțional, eliberat  pentru produsele alimentare de origine nonanimală și pentru produsele alimentare compuse destinate exportului. Documentul va fi eliberat în urma rezultatelor încercărilor de laborator, efectuate de laboratorul de referință sau de un laborator acreditat, prin care se confirmă corespunderea produselor alimentare cu reglementările din domeniul alimentar din țara de export. La efectuarea încercărilor de laborator, prelevările de probe se vor realiza de către autoritatea emitentă a certificatului, conform tarifelor aprobate prin Hotărâre de Guvern”, explică ANSA.

Prin Certificatul de sănătate, ANSA confirmă calitatea loturilor de produse alimentare și siguranța acestora cu cerințele țărilor de export. Actul poate fi eliberat cu titlu gratuit, iar termenul de valabilitate coincide cu termenul de valabilitate al produsului alimentar.

Pentru obținerea certificatului, solicitantul depune o cerere prin următoarele modalități: personal sau prin intermediul unui reprezentant împuternicit, direct la ghișeul subdiviziunilor teritoriale pentru siguranța alimentelor, în raza căruia își desfășoară activitatea; electronic, prin poșta electronică (sub formă de document electronic cu semnătura electronică avansată calificată, prin intermediul mijloacelor electronice de comunicare);  prin scrisoare recomandată. „Documentul integral poate fi vizualizat accesând Registrul de Stat al actelor juridice”, rezumă ANSA.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
23,29
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:3,09 m/s
Mon
23
Tue
23
Wed
13
Thu
9
Fri
9
Arhivă Radio Chișinău