Agenția Mondială Antidoping recomandă excluderea Rusiei, pentru patru ani, din competițiile sportive internaționale

  • 26 Noiembrie 2019 08:59
Agenția Mondială Antidoping recomandă excluderea Rusiei, pentru patru ani, din competițiile sportive internaționale

Un comitet independent al Agenției Mondiale Antidoping (AMA/WADA) a recomandat suspendarea pe patru ani a Rusiei din viitoarele competiții sportive internaționale, inclusiv JO 2020 de la Tokyo, pentru falsificarea datelor laboratorului de la Moscova transmise anchetatorilor agenției, informează AFP, preluat de Agerpres.ș

Dacă această recomandare va fi acceptată de către Comitetul Executiv al AMA, care se va reuni pe 9 decembrie la Paris, Rusia nu va putea participa la următoarele ediții ale Jocurilor olimpice de vară și de iarnă, din 2020, respectiv 2022, și nici la JO ale Tineretului sau Jocurile Paralimpice, a explicat AMA într-un comunicat.

Rusiei i-ar putea fi retrase, totodată, meciurile de la Campionatul European de fotbal ediția 2020, pe care urmează să le găzduiască la Sankt Petersburg.

Autoritățile de la Moscova vor avea însă dreptul să conteste aceste posibile sancțiuni în fața Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne.

Într-un lung comunicat, AMA a descris sancțiunile dure care i-au fost recomandate de către comitetul său de revizuire a conformității (CRC).

Astfel, timp de patru ani, niciun oficial rus nu va fi autorizat în locațiile marilor competiții sportive, iar Rusia nu ar mai putea solicita atribuirea de evenimente sportive internaționale, inclusiv JO.

Mai rău, dacă evenimentele i-au fost deja atribuite, organizatorul va trebui să le retragă și "să le reatribuie altei țări, cu excepția cazului în are acest lucru este imposibil din punct de vedere legal sau practic". Prin urmare, această măsură ar putea viza EURO 2020 și orașul Sankt Petersburg.

În plus, sportivii ruși nu vor putea participa la competiții sportive internaționale importante decât atunci când vor fi capabili să demonstreze că nu sunt implicați în vreun fel în scandalul de dopaj cu care se confruntă țara lor. În acest caz, nu li se va permite să concureze sub steagul Rusiei, ci sub drapel neutru, așa cum se întâmplă deja în întrecerile atletice începând din 2015.

Potrivit comitetului independent al AMA, citat în comunicatul de presă al agenției, "sute" de rezultate suspecte ale testelor antidoping au fost eliminate din fișierele transmise de către Rusia la începutul anului 2019. Este vorba, în opinia CRC, de "un caz extrem de grav de neconformitate''.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
9,4
Nori împrăștiați
Umiditate:88 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
19
Mon
16
Tue
15
Wed
14

Curs oficial BNM 24 Septembrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.7452 -0.0251
USD 17.7044 0.0027
RON 4.1909 -0.0050
UAH 0.6661 0.0013
RUB 0.2434 0.0001
Arhivă Radio Chișinău