Agenția Moldsilva va asigura piața cu peste 50 de mii de pomi de Crăciun

  • 05 Decembrie 2022 17:07
Agenția Moldsilva va asigura piața cu peste 50 de mii de pomi de Crăciun

Agenția Moldsilva, prin intermediul entităților silvice teritoriale, va propune pe parcursul lunii decembrie pe piața internă 50,4 mii pomi de Crăciun. 45100 din ei vor fi de specia molid, 5300 - pini, iar suplimentar vor mai fi propuse și 6100 de verticele (crenguțe). Înălțimea pomilor variază de la un metru până la cinci metri și mai mult, transmite MOLDPRES.

Pentru asigurarea solicitărilor curente, 17 întreprinderi silvice sunt implicate în comercializarea pomilor de Crăciun, iar cele mai mari volume sunt disponibile la subdiviziunile de la Strășeni, Hâncești, Călărași, Edineț, Nisporeni și Tighina.

Administratorii entităților silvice subordonate Agenției „Moldsilva” au stabilit prețul de realizare/comercializare a pomilor de iarnă reieșind din totalitatea cheltuielilor suportate la creșterea și întreținerea acestora. „Astfel, în medie, prețul se cifrează la aproximativ 72 lei pentru un metru, dar poate fi și mai mic, dacă se optează pentru un pom de 2-3 metri sau mai mult. Pomii de Crăciun vor fi eliberați angro direct de la pepinierele entităților silvice, iar la bucată de la depozitele acestor întreprinderi (datele de contact ale entităților silvice teritoriale pe www.silvicultura.md)”, indică Moldislva. 

Agenția „Moldsilva” reamintește că în această perioadă este intensificată paza și protecția pădurilor, fiind organizate raiduri în fondul forestier, cu implicarea colaboratorilor întreprinderilor silvice,  ai Inspectoratului pentru Protecția Mediului și Inspectoratelor de Poliție din teritoriu. Tăierile ilicite a arborilor de rășinoase, inclusiv molid și pin, din fondul forestier sau din alte spații verzi, se pedepsesc cu amenzi de la 50 la 100 unități convenționale pentru persoanele fizice, iar persoanele juridice riscă de la 300 la 500 unități convenționale sau muncă neremunerată în folosul comunității.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
-0,6
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Wed
0
Thu
2
Fri
0
Sat
-0
Sun
-2
Arhivă Radio Chișinău