Agenția Europeană pentru Siguranța Aviației a decis suspendarea zborurilor în Europa cu avioane Boeing 737 MAX

  • 13 Martie 2019 09:11
Agenția Europeană pentru Siguranța Aviației a decis suspendarea zborurilor în Europa cu avioane Boeing 737 MAX

Agenția Europeană pentru Siguranța Aviației (EASA) a decis marți suspendarea tuturor zborurilor în Europa cu avioane Boeing 737 MAX, în urma tragediei aviatice produse duminică în Etiopia, relatează agenția Reuters.

Într-un comunicat emis de EASA se menționează că această ''măsură de precauție'' se aplică de marți începând cu ora 19:00 GMT și vizează ambele modele de Boeing 737 MAX date până în prezent în exploatare, respectiv MAX 8 și MAX 9.

Decizia survine după ce autoritățile aeronautice din Regatul Unit, Franța, Irlanda, Austria, Olanda, Italia, Belgia și Norvegia au suspendat accesul acestui tip de avion în spațiul aerian al acestor țări, transmite Agerpres.

Regatul Unit a fost prima țară europeană care s-a alăturat marți unui număr tot mai mare de state care au suspendat zborurile cu avioane Boeing 737 MAX, după ce un avion de acest tip aparținând companiei Ethiopian Airlines s-a prăbușit duminică, cu 157 de persoane la bord.

Apoi, ministrul german al Transporturilor, Andreas Scheuer, a declarat că spațiul aerian al Germaniei a fost închis pentru aeronave Boeing 737 MAX.

Franța a decis de asemenea să interzică accesul avioanelor Boeing 737 MAX în spațiul său aerian, a anunțat Direcția Generală a Aviației Civile (DGAC).

'Având în vedere circumstanțele accidentului din Etiopia, autoritățile franceze au luat decizia, ca măsură de precauție, de a interzice orice zbor comercial efectuat cu un Boeing 737 MAX către, de pe sau peste teritoriul francez', a anunțat DGAC într-un comunicat.

Autoritatea Aviatică Irlandeză (IAA) a anunțat la rândul ei suspendarea temporară a zborurilor cu avioane Boeing 737 MAX în spațiul aerian irlandez după accidentul mortal din Etiopia.

'Decizia IAA a fost luată ținând seama de pierderea fără precedent a două avioane Boeing 737 MAX în ultimele luni'', se arată în comunicat. 'Deoarece momentan nu avem suficiente informații de pe cutia neagră a avionului prăbușit în Etiopia, am emis, ca măsură de precauție, instrucțiuni pentru a opri orice zbor comercial cu Boeing 737 MAX al oricărui operator care aterizează, decolează sau zboară în spațiul aerian irlandez', a precizat IAA.

Austria a decis și ea suspendarea zborurilor cu avioane Boeing 737 MAX, din motive de securitate până la o notificare ulterioară, a anunțat ministrul Transporturilor. 'Siguranța este principala prioritate în aviație', a subliniat ministrul Norbert Hofer, adăugând că măsura vizează protejarea pasagerilor, a piloților și a membrilor echipajului.

Olanda a dispus de asemenea închiderea spațiului său aerian pentru aeronave tip Boeing 737 MAX 8, a anunțat agenția de presă ANP, citând Ministerul Transporturilor.

Și Italia s-a alăturat țărilor care interzic accesul aeronavelor tip Boeing 737 MAX în spațiul lor aerian în urma accidentului din Etiopia. Măsura 'de precauție' este valabilă până la o notificare ulterioară, a anunțat Autoritatea Aviației Civile din Italia, ENAC, potrivit unui comunicat. Compania Air Italy are trei avioane Boeing 737 MAX 8 în flota sa, fiind singura companie italiană care are în flotă acest tip de aeronavă.

Belgia se va alătura mai multor țări europene și își va închide spațiul aerian pentru aeronavele tip Boeing 737 MAX, a anunțat ministrul Mobilității, Francois Bellot, într-un mesaj postat pe Twitter, notează dpa. 'Belgia va interzice, de asemenea, survolarea teritoriului său de către aeronavele Boeing 737 MAX'', a scris Bellot pe Twitter. Decizia este în curs de oficializare și va fi comunicată tuturor părților interesate, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului său.

Și Norvegia a anunțat că își închide spațiul aerian pentru toate avioanele Boeing 737 MAX, a declarat șeful Autorității Aviației Civile, Lars Kobberstad, citat miercuri de postul de radio NRK.

Un aparat Boeing 737 MAX 8 al companiei Ethiopian Airlines, cu 157 de persoane la bord, s-a prăbușit duminică la sud-est de Addis Abeba la scurt timp după decolare, la patru luni după un accident similar al unui avion de același tip al companiei Lion Air în Indonezia soldat cu 189 de morți, în urma ambelor catastrofe neexistând supraviețuitori.

După prăbușirea avionului etiopian, mai multe țări, printre care China, Indonezia, Singapore, Oman, Coreea de Sud și Mongolia au dispus suspendarea zborurilor cu avioane Boeing 737 MAX, la fel procedând și numeroase companii aeriene, printre ele fiind Ethiopian Airlines, Cayman Airways, Gol, Aeromexico, Comair și Aerolineas Argentinas.

În Europa, compania low-cost Norwegian Air și TUI Airways s-au alăturat operatorilor care au decis să oprească la sol toate avioanele de acest tip.

În schimb, operatorii americani nu au anunțat nicio măsură de oprire la sol a respectivelor avioane, în timp ce producătorul Boeing a transmis că Administrația Federală a Aviației din SUA nu a emis deocamdată nicio dispoziție obligatorie privind Boeing 737 MAX.

Sursa: RRA

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău