Agenția Europeană pentru Medicamente a recomandat autorizarea vaccinului anti-Covid al Novavax, primul vaccin pe bază de proteine
-
20 Decembrie 2021 15:20
Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a recomandat luni autorizarea pentru administrare în UE a Nuvaxovid, vaccinul anti-Covid pe bază de proteine dezvoltat de compania biotech americană Novavax, anunță Reuters.
EMA a recomandat aprobarea vaccinului dezvoltat de Novavax pentru persoanele cu vârsta de peste 18 ani, anunțând că a concluzionat că datele care i-au fost prezentate sunt robuste și întrunesc criteriile UE pentru eficacitate, siguranță și calitate, relatează HotNews.ro.
Agenția europeană a notat de asemenea că majoritatea simptomelor secundare observate în timpul testelor clinice au fost ușoare sau moderate și au trecut în câteva zile de la administrarea vaccinului.
Decizia finală privind aprobarea sa va fi luată de Comisia Europeană condusă de președintele Ursula von der Leyen însă executivul blocului comunitar a urmat până acum recomandările EMA de fiecare dată.
Dacă executivul UE va aproba vaccinul anti-Covid dezvoltat de Novavax, acesta va deveni al cincilea vaccin împotriva coronavirusului aprobat la nivelul UE după cele ale Pfzier/BioNTech, AstraZeneca, Moderna și Johnson and Johnson.
Vaccinul pe bază de proteine de la Novavax s-a dovedit în iunie a fi eficient în proporție de peste 90%, inclusiv împotriva unor variante îngrijorătoare de coronavirus (nu însă și împotriva variantei Omicron, care nu fusese depistată la momentul respectiv), într-un amplu test clinic american de fază avansată.
El a primit prima autorizație în Indonezia luna trecută și așteaptă aprobarea în Japonia, unde va fi fabricat și distribuit de Takeda Pharmaceutical.
Compania din Maryland a mai spus că ar putea începe producția unui vaccin adaptat variantei de coronavirus Omicron încă din luna ianuarie a anului viitor.
Vaccinul anti-Covid Nuvaxovid se administrează într-un regim inițial de două doze, la fel ca toate celelalte vaccinuri aprobate până acum în UE, cu excepția celui dezvoltat de Johnson and Johnson.