Agenția Europeană pentru Medicamante examinează vaccinul Johnson&Johnson pentru cazuri de tromboze și un posibil nou efect secundar rar al AstraZeneca

  • 09 Aprilie 2021 16:17
Agenția Europeană pentru Medicamante examinează vaccinul Johnson&Johnson pentru cazuri de tromboze și un posibil nou efect secundar rar al AstraZeneca

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a anunțat vineri că a început să examineze rapoarte legate de cazuri de sângerări la persoane cărora le-a fost administrat vaccinul anti-COVID-19 produs de AstraZeneca și de asemenea cazuri de cheaguri de sânge după administrarea vaccinului Johnson & Johnson, relatează agenția Reuters, preluată de Agerpres.

Patru cazuri serioase de cheaguri de sânge cu trombocite scăzute, dintre care unul fatal, au fost raportate după inocularea cu vaccinul anti-COVID-19 produs de Janssen, filiala europeană a companiei farmaceutice americane Johnson & Johnson, potrivit EMA.

Agenția europeană mai menționează că au fost de asemenea raportate cinci cazuri de sindrom de scurgere capilară legate de vaccinul AstraZeneca. Această afecțiune, provocată de scurgeri sangvine din vasele mici de sânge, este caracterizată prin tumefacții și scăderea tensiunii arteriale.

Totuși, EMA menționează că ”în acest stadiu încă nu este clar dacă există o relație de cauzalitate” între vaccinuri și simptomele raportate.

Agenția europeană a recunoscut miercuri o legătură între administrarea vaccinului AstraZeneca și cazuri foarte rare de „cheaguri de sânge neobișnuite asociate cu trombocite scăzute din sânge”, listate acum ca „efecte secundare foarte rare”. Totodată, autoritatea europeană de reglementare a medicamentelor, precum și autoritățile britanice de sănătate au estimat că beneficiile utilizării acestui vaccin au depășit cu mult riscurile.

EMA a primit rapoarte despre 169 de cazuri rare de tromboză venoasă cerebrală, înregistrate până la data de 4 aprilie, dintr-un total de 34 de milioane de doze de vaccin anti-COVID19 AstraZeneca administrate în Spațiul Economic European.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău