Agenția Europeană de Mediu: Orașele trebuie să-și intensifice pregătirile în fața schimbărilor climatice

  • 13 Octombrie 2020 14:21
Agenția Europeană de Mediu: Orașele trebuie să-și intensifice pregătirile în fața schimbărilor climatice

Orașele și guvernele din Europa trebuie să facă mai mult pentru a se pregăti pentru consecințelor schimbărilor climatice care afectează zonele urbane, inclusiv un risc crescut de inundații și secete, a declarat marți Agenția Europeană de Mediu (AEM), relatează dpa, preluat de Agerpes.

Această problemă este una esențială în condițiile în care aproape 75% dintre europeni trăiesc în mediul urban și numărul lor urmează să crească în următorii ani, a precizat agenția cu sediul la Copenhaga.

Rolul cheie în economie pe care orașele îl au în calitate de huburi industriale și în domeniul serviciilor a fost un alt aspect menționat pentru nevoia adaptării lor la schimbările climatice.

Multe orașe din Europa se află în zone de câmpie inundabile, iar solurile lor sunt acoperite cu beton sau asfalt, făcându-le vulnerabile la viituri.

Zonele pe care se află construcții se află și ele în apropiere de zone predispuse la incendii sau alunecări de teren, se arată în raportul AEM, denumit "Adaptarea urbană în Europa".

Orașele din sud-estul Europei au fost proiectate să se confrunte cu cea mai mare creștere a frecvenței valurilor de căldură din cauza schimbărilor climatice. Cu toate acestea, orașele au cele mai mici suprafețe acoperite de spații verzi, conform raportului.

Totodată, valurile de căldură provoacă un număr de decese mai mare decât oricare alte dezastre naturale, se precizează în raport. Așadar, este necesară o adaptare a locuințelor, precum și a spitalelor și școlilor la temperaturi ridicate.

Parcurile și alte spații verzi din orașe pot asigura temperaturi mai scăzute în timpul valurilor de căldură, precum și absorbția unei anumite cantități de precipitații a căror frecvență se preconizează că va crește în multe părți ale Europei.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău