Agenția Europeană a Medicamentului a anunțat când ar putea autoriza vaccinul anti-COVID

  • 23 Noiembrie 2020 18:00
Agenția Europeană a Medicamentului a anunțat când ar putea autoriza vaccinul anti-COVID

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a anunțat că ar putea aproba primele vaccinuri împotriva COVID-19 până la sfârșitul acestui an sau cel mai târziu la începutul anului viitor, scrie Digi24.ro

EMA, instituția însărcinată cu autorizarea și controlul medicamentelor în Uniunea Europeană, a demarat o procedură accelerată de autorizare, care permite examinarea datelor privind siguranța și eficacitatea vaccinurilor pe măsura sosirii acestora, chiar înainte ca producătorul să depună o cerere formală de autorizare.

Potrivit Mediafax, anunțul EMA vine după ce președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat săptămâna trecută că agenția ar putea aproba vaccinurile testate de Pfizer-BioNTech și Moderna în „a doua jumătate a lunii decembrie”.

"Este dificil în acest moment să prezicem cu precizie termenele pentru autorizarea vaccinului, întrucât nu avem încă toate datele, iar examinările sunt în curs de desfășurare," precizează instituția.

"În funcție de progresul evaluării, EMA ar putea într-adevăr să poată încheia evaluarea candidaților mai avansați spre sfârșitul acestui an sau începutul anului viitor," se mai arată în comunicatul preluat de agențiile de presă internaționale, citate de Mediafax.

EMA a instituit o procedură rapidă, care îi permite să examineze datele privind siguranța și eficacitatea vaccinurilor pe măsură ce acestea devin disponibile, chiar înainte ca o cerere formală de autorizare să fie depusă de către producător. Oxford/ AstraZeneca, Pfizer / BioNTech și Moderna sunt cele trei variante de vaccin supuse acestei „revizuiri continue”.

AstraZeneca și Universitatea din Oxford au anunțat luni că a fost dezvoltat un vaccin cu o eficiență între 70% sau chiar 90% în unele cazuri, conform rezultatelor intermediare. Aceste rezultate par pentru moment mai puțin convingătoare decât cele ale concurenților săi Pfizer / BioNTech sau Moderna, a căror eficacitate depășește 90%. Formula britanică are, însă, avantajul de a utiliza o tehnologie mai tradițională, astfel vaccinul va fi mai ieftin și mai ușor de depozitat.

Sursa:Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,63
Nori împrăștiați
Umiditate:84 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău